مشکل بسیاری از افرادی که در هنگام انجام فعالیتهای روزمره خود احساس انقباض، سوزنسوزنشدن و درد بدون دلیل میکنند، اختلال در فعالیت عصبهای پا است. همه حرکاتی که انسانها انجام میدهند، به واسطه همکاری سیستمهای عصبی، عضلات و ماهیچهها است؛ بر همین اساس پزشکان تست نوار عصب و عضله را برای تشخیص مشکلات مربوط به پا انجام میدهد. نوار عصب پا کاربردهای مختلفی دارد و روش اجرای آن کاملا تخصصی است؛ از همین رو اگر میخواهید با روش انجام کار و بهترین مرکز برای این تست آشنا شوید، در ادامه این مطلب از rTMS همراه ما باشید.
نوار عصب پا چیست؟
نوار عصب عضله پا یکی از آزمایشهای مربوط به تشخیص اختلالات سلولهای عصبی کنترلکننده پا است که از طریق تزریق دارو در نزدیکی عصب فمورال انجام میشود و منجر به تسکین موقت درد یا بیحسی در منطقه خاص میشود. عصب فمورال، جزو بزرگترین عصبهای پای انسان است که از جلوی رانها میگذرد و بهوسیله این عصب، توانایی حرکت باسن، مچ و پا برای فرد فراهم میشود.
با تزریق دارو در این عصب و ثبت عملکرد الکترودها، میتوان سیگنالهای انتقالدادهشده به مغز را ثبت کرد. از طرفی نوار عصب پا معمولاً در قسمتهای مختلفی مانند پشت زانو، مچ پا، کشاله ران یا پا تزریق میشود و میتوان بهجای بیهوشی عمومی هم از آن استفاده کرد.
کاربرد نوار عصب پا چیست؟
با توجهبه این که سیستم عصبی در تمام قسمتهای بدن و جود دارد و عصبهای موجود در پا با دیگر قسمتهای بدن هم ارتباط مستقیم دارند، تست نوار عصب پا کاربردهای زیادی دارند که در ادامه برخی از آنها را معرفی میکنیم:
- یکی از مهمترین کاربردهای نوار عصب پا، در جراحیهای خاص و کمکردن درد در پا است؛ به این صورت که برای بیحسی منطقهای در عملهای پارگی عضلات چهار سر ران، پارگی تاندون، جمعشدن خود زیر پوست بعد از آرتروپلاستی، جراحی کشکک زانو، بیوپسی عضله چهار سر ران و برداشتن ورید صافن طولانی کاربرد دارد.
- تسکین درد در هنگام شکستگی استخوان ران، لگن، گردن فمور و کشکک با نواز عصب عضله پا انجام میشود.
- در تشخیص و درمان بیماریهای ALS، اختلال عملکرد عصب سیاتیک، اختلال عملکرد عصب رادیال، سندروم تونل کارپال و سندروم گیلن باره هم این تست کاربرد دارد.
- تشخیص و درمان فتق دیسک، دیستروفی عضلانی، نوروپاتی محیطی، میاستنی گراویس، سندروم شارکو ماری توث و پلی میوزیت هم با نوار عصب عضله است.
انواع نوار عصب پا
تست نوار عصب پا بهمنظور تشخیص اختلالات و مشکلات مختلف سیستم عصبی انجام میشود و انواع مختلفی دارد؛ از همین رو متناسب با نوع مشکل، یکی از مدلهای نوار عصب زیر اجرا میشود:
1. نوار عصب حسی
یکی از روشهای نوار عصب پا برای بررسی اختلالات حسی عصبی، استفاده از نوار حسی است. در این تست، الکترودهای مخصوصی روی سطح پوست قرار میگیرند و سیگنالهای عصبی حسی با عنوان ورودی و سیگنالهای نوار عصبی به شکل خروجی ضبط میشوند. این مدل از نوار عصب پا برای تشخیص اختلالات مختلف مانند عصبزایی مناسب است.
2. نوار عصب حرکتی
نوع دیگری از نوار عصب پا، با عنوان نوار حرکتی شناخته میشود. در این روش هم الکترودها بهصورت سطحی روی پوست قرار میگیرند و عملیات تحریک سیگنالهای عصبی انجام میشود. سپس تمامی اطلاعات و سیگنالهای نوار عصبی در عضلات پا ضبط و ثبت میشوند و بر اساس نتایج آن، اختلالات مختلفی مانند ضعف عضلانی و حرکتی درمان میشود.
3. نوار عصبی ترکیبی
نوار عصبی ترکیبی همزمان سیگنالهای حسی و حرکتی را تحریک میکند و بر اساس اطلاعات ثبت شده آن، میتوان اختلالات اعصاب حسی و حرکتی را ثبت کرد. با کمک نوار عصبی میتوان اختلالات نوروپاتی و پلی نوروپاتی را تشخیص داد.
آیا گرفتن نوار عصب از پا درد دارد؟
برای بسیاری از افراد این چالش وجود دارد که آیا نوار عصب پا درد دارد؟ در حالت کلی تست نوار عصب پا، دردی ندارد؛ اما در هنگام مطالعه هدایت عصبی و واردکردن شوک الکتریکی به پا، امکان درد خفیف وجود دارد. البته احساس درد در این آزمایش، به شکل احساس گزگز، برقگرفتگی و ناراحتی خفیف خود را نشان میدهد که قابلتحمل است.
چه کسانی نباید برای نوار عصب پا اقدام کنند؟
درست است که نوار عصب برای تشخیص اختلالات مختلف عضلانی و حرکتی سیستم عصبی پا بهترین روش است؛ اما با اینوجود برخی از افراد با مشکلات خاص زیر، بهتر است که این آزمایش را انجام ندهند:
- آزمایش نوار عصب عضله پا برای افرادی که دارای عفونت شدید در منطقه نوار عصب پا هستند، اصلاً توصیه نمیشود.
- در صورت وجود زخم باز و ترمیم نشده در منطقه پا، نوار اعصاب احتمال افزایش عفونت و آسیب بیشتر را فراهم میکند.
- باتوجهبه مواد خاص بهکاررفته در نوار عصب پا، برای افرادی که حساسیت یا آلرژی دارند، انجام این آزمایش مناسب نیست.
البته تشخیص ممنوعیت انجام نوار عصب پا برای بیماران مختلف، باید از نظر پزشک تأیید شود؛ از همین رو حتماً به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
مراحل گرفتن نوار عصب عضله پا
تست نوار عصب پا متناسب با حاد بودن جراحی و نوع بیماری انجام میشود. از طرفی ممکن است که تزریق جداگانه یا مداوم انجام شود؛ اما با اینوجود، نوار عصب پا در مراحل زیر انجام میشود:
- بیمار روی تخت دراز میکشد و در صورت نیاز، آرامبخش خفیف در بازوی آن تزریق میشود.
- پزشک تمامی علائم حیاتی فرد مانند سطح اکسیژن خون، فشارخون و قلب را بررسی و اندازهگیری میکند.
- در برخی از مواقع برای اطلاع از محل دقیق عصب فمورال و نقطه موردنظر، سونوگرافی انجام میشود.
- پزشک الکترودهای محرک را روی پوست و در قسمتهای مشخص میگذارد که بر اساس آن، جریان الکتریکی خفیفی ایجاد میشود و حس گزگز شدن را به وجود میآورد.
- الکترودها واکنش عصبها را ثبت میکنند و پزشک در صورت مشاهده واکنشهای مشکوک، بررسی عمیقتری انجام میدهد. بر همین اساس ممکن است که پزشک سوزن متصل به دستگاه عصبی را به داخل پوست وارد کند و با ایجاد جریان الکتریکی، نقطه دقیق آسیبدیدگی را مشخص کند.
- نتایج بهدستآمده بهصورت نمودار مشخص میشود.
تفسیر جواب نوار عصب و عضله پا
بعد از ثبت سیگنالهای الکتریکی، نتیجه تست آماده میشود و پزشک متخصص مغز و اعصاب باید برای تفسیر نوار عصب پا اقدام کند. درصورتیکه نتیجه تست عادی نباشد، علت درد مشخص میشود و باید فرد برای درمان اقدام کند. البته نوع تفسیر نوار عصب عضله پا هم اهمیت زیادی در درمان صحیح و اثربخش بیماری دارد؛ از همین رو پیشنهاد میکنیم که برای این کار، به مراکز معتبر و تخصصی مانند مجموعه rtms مراجعه کنید.
هزینه نوار عصب و عضله پا چقدر است؟
قطعاً پرداخت هزینههای نوار عصب و عضله، برای بیماران چالش بزرگی محسوب میشود؛ اما باید بدانید که هزینه انجام این تست، به عوامل مختلفی مانند شرایط بیمار، روش درمانی، مهارت پزشک و مجهز بودن مرکز درمانی بستگی دارد.
بر همین اساس اگر میخواهید با پرداخت هزینه معقول، در مجموعه درمانی تخصصی و مجهز و به دست پزشکان متخصص تست نوار عصب پا را انجام دهید، و از هزینه نوار عصب و عضله پا مطلع شوید، فقط کافی است با شمارههای موجود در سایت تهران آر تی ام اس تماس بگیرید.
آمادگی های قبل از نوار عصب عضله پا
یکی از مهمترین موارد برای ثبت اطلاعات دقیق از سیگنالهای عصبی پا، انجام اقدامات لازم قبل از نوار عضله است؛ از همین رو بهتر است که موارد زیر را برای انجام این تست رعایت کنید:
- در صورت مصرف داروهای رقیقکننده خون، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
- انجام نوار عصب پا، منع غذایی و دارویی خاصی ندارد.
- حتماً لباس راحت، گشاد و کمی گرم به همراه ببرید؛ چرا که حفظ گرمای بدن برای نوار عصب پا ضروری است.
- حداقل سه ساعت قبل از انجام نوار عصب پا، سیگار نکشید.
مراقبت های لازم بعد از نوار عصب پا
در حالت کلی اگر پزشک تجویز خاصی انجام نداده باشد، تست نوار عصب عضله پا مشکلی برای ادامه فعالیتهای روزانه فرد بیمار به وجود نمیآورد؛ اما لازم است که اقدامات زیر را بعد از این تست انجام دهید:
- تا چند روز فعالیت سنگین و ورزشی حرفهای نداشته باشید.
- مصرف مایعات و غذاهای سالم را ادامه دهید.
- نوشیدنیهای الکل دار و سیگار را تا چند روز بعد حذف کنید.
البته پزشک متخصص اقدامات لازم برای درمان اختلال بعد از تست را تجویز میکند؛ اما میتوانید درباره اصلاح نحوه زندگی، با پزشکان متخصص مرکز درمانی tms در تهران مشورت کنید.
نوار عصب پا چقدر طول می کشد؟
با توجه به این که میزان آسیبهای وارد شده به هر فرد متفاوت است، نمیتوان زمان دقیقی برای تمامی بیماران در نظر گرفت؛ از همین رو زمان انجام تست نوار عصب پا متناسب با شرایط بیمار و تشخیص پزشک تعیین میشود؛ اما حداقل 15 دقیقه و حداکثر 90 دقیقه برای انجام تست نوار عصب پا در بیماران مختلف زمان نیاز است.
سخن پایانی
نوار عصب پا یکی از راههای دقیق برای تشخیص اختلالات موجود در سیستم عصبی پا است و به شما در درمان پا درد و بیماریهای مختلف کمک میکند. البته چون نوار عصب پا درد دارد، برخی از افراد نسبت به آن ترس دارند؛ اما توجه کنید که اگر در مرکز تخصصی و مجهز این تست را انجام دهید، مشاوره تخصصی درباره این موضوع دریافت میکنید و جای هیچ نگرانی وجود ندارد.
از طرفی به دلیل اهمیت اطلاعات ثبت شده در نوار عصب عضله، باید این کار از طریق دستگاههای مجهز انجام شود؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم که برای اطمینان کامل از روند تفسیر نوار عصب پا، به مجموعه rtms در تهران مراجعه کنید. در صورت تمایل به دریافت نوبت، میتوانید از طریق همین سایت و شمارههای تماس اقدام کنید.
نوار عصب پا یک آزمایش تخصصی برای تشخیص مشکلات عصبی و عضلانی پا است که با استفاده از الکترودها و تحریک عصبها، سیگنالهای عصبی ثبت میشوند. این تست به شناسایی اختلالاتی مثل ضعف حرکتی، درد غیرطبیعی یا بی حسی کمک میکند.
به طور کلی تست نوار عصب پا درد زیادی ندارد. اما ممکن است در زمان تحریک عصبی با جریان الکتریکی خفیف، فرد احساس گزگز، سوزن سوزن شدن یا ناراحتی کمی داشته باشد که قابل تحمل است.
خیر، افرادی که دارای عفونت شدید یا زخمهای باز در ناحیه پا هستند، بهتر است این تست را انجام ندهند. همچنین افراد دارای حساسیت یا آلرژی به مواد به کار رفته در تست باید از انجام آن خودداری کنند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید