آشنایی با انواع سردرد و علائم آن ها

سردرد نوعی بیماری بسیار شایع است و همه افراد در طول زندگی خود حداقل یک‌بار و یا بارها آن را تجربه کرده‌اند. علی‌رغم اینکه طیف وسیعی از انواع سردرد وجود دارد و در برخی موارد سردرد می‌تواند مشخصه برخی از بیماری‌های مغزی باشد، ازاین‌روی باید آن را جدی گرفت. باوجود گفته‌های فوق در برخی موارد نیز سردرد می‌تواند در اثر تغییر در الگوی خواب، مصرف الکل، مواد مخدر و... ایجاد شود.

سردرد به‌عنوان یکی از مشخصه‌های بیماری‌ های مغز و اعصاب محسوب می‌شود که باید در اولین فرصت برای درمان آن اقدام کرد. ازاین‌روی بیماران مبتلا به سردرد مزمن می‌توانند برای بهبود و درمان این عارضه به‌صورت اینترنتی برای اخذ نوبت اقدام کنند.

باتوجه‌به اینکه سردرد دارای انواع مختلفی است و فاکتورهای مختلفی می‌تواند در ایجاد این عارضه مؤثر باشد، در این مقاله تصمیم داریم تا اطلاعات تازه‌تری را در حوزه این بیماری در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

سردرد چیست

سردرد چیست

آنچه می‌توان در تعریف سردرد بیان کرد این است که به دردی سردرد می‌گویند که به‌صورت فشاری ضربان‌دار، ثابت، تیز یا کسل‌کننده در نقاط مختلف سر به‌صورت تدریجی یا مزمن وجود داشته باشد. به‌طورکلی سردردها بر اساس عوامل مختلفی نظیر نوع درد، شدت، محل و... می‌توانند دسته‌بندی شوند. معمولاً بیشتر سردردها خطرناک نیستند و با پیروی از یک لایف‌استایل سالم می‌توان آن‌ها را درمان کرد؛ اما در این میان انواع خاصی از سردردها می‌توانند نشانه یک بیماری جدی باشند.

سردردها به چند دسته تقسیم می‌شوند

همان‌طور قبلاً نیز اشاره کردیم فاکتورهای مختلفی می‌توانند در دسته‌بندی انواع سردرد مؤثر باشند؛ اما بر اساس تحقیقات بیش از ۱۵۰ نوع سردرد وجود دارد که هر یک از آن‌ها می‌توانند به دودسته اولیه و ثانویه دسته‌بندی شوند. باتوجه‌به این موضوع در ادامه این بخش انواع سردرد را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

سردردهای اولیه

اختلال در عملکرد، فعالیت بیش از حد یا حساسیت به برخی موارد باعث سردردهای اولیه می‌شود. این دسته از سردردها مشخصه نوعی بیماری خاص نیستند و ممکن است در اثر وراثت و یا وجود عوامل زیر در شخص ایجاد شوند. همچنین برخی از افراد ممکن است ژن‌هایی داشته باشند که آن‌ها را بیشتر در معرض ابتلا به سردردهای اولیه قرار می‌دهد.

  1. مصرف الکل، به‌ویژه شراب قرمز.
  2. مصرف گوشت‌های فرآوری شده حاوی نیترات
  3. مصرف نیکوتین
  4. تغییر در الگوی خواب یا کمبود خواب
  5. وضعیت بدنی ضعیف
  6. افزایش فعالیت بدنی
  7. حذف وعده‌های غذایی
  8. سرفه، عطسه، دمیدن بینی و زور زدن

به‌طورکلی سردردهای اولیه معمولاً خطرناک نیستند و سردردهای تنشی، سردردهای میگرنی، سردردهای خوشه‌ای و... را می‌توان جز انواع سردردهای اولیه دسته‌بندی کرد.

سردردهای اولیه

سردردهای ثانویه

سردردهای ثانویه زمانی در شخص بروز می‌دهد که بیمار دارای یک بیماری زمینه‌ای است. به طور معمول سردردهای ثانویه در صورت جدی گرفته نشدن خطرناک هستند؛ چراکه این نوع سردرد مشخصه یا زنگ خطر یک بیماری است که باید دراسرع‌وقت پیگیری شود. به‌طورکلی سردردهای سینوسی، سردرد نخاعی و... به‌عنوان انواع سردرد ثانویه برشمرده می‌شوند.

انواع سردرد

اگرچه در اغلب مواقع سردرد نشان‌دهنده بیماری ناخوشایند و جدی نیست اما شناخت انواع آن می‌تواند نقش مؤثری را در شناخت این عارضه ایفا کند. باتوجه‌به اینکه سردرد نوعی بیماری شایع در بین بزرگ‌سالان است و اغلب افراد علت این درد را نمی‌دانند در این بخش رایج‌ترین سردردها در بین زنان و مردان را مورد بررسی قرارداده‌ایم.

سردرد تنشی

سردرد تنشی یکی از رایج‌ترین انواع سردرد در بین بزرگ‌سالان است. این نوع درد معمولاً در دو طرف سر بروز می‌کند و شخص معمولاً پس از بروز این درد احساس کسالت دارد. به طور معمول سردردهای تنشی می‌تواند بین ۳۰ دقیقه تا ۷ روز طول بکشد و بیمار بهتر است برای بهبود سریع‌تر، بدن خود را هیدراته نگه دارد و از مصرف کافئین و الکل بپرهیزد.

سردرد خوشه ای

سردرد خوشه‌ای به‌عنوان نادرترین نوع سردرد دسته‌بندی می‌شود که به طور معمول از آن‌ها تحت عنوان سردردهای دردناک نیز یاد می‌شود. این دسته از سردردها به‌صورت سوزشی یا کوبنده در پشت یک‌چشم ایجاد می‌شود و ممکن است علائم دیگری نظیر آبریزش بینی و قرمزی چشم را برای شخص پدید آورد. زمان بهبود سردردهای خوشه‌ای می‌تواند تا ۳ ساعت طول بکشد و ممکن است چند بار در یک روز اتفاق بیفتد.

سردرد خوشه ای

سردرد میگرنی

میگرن از دیگر انواع سردرد برشمرده می‌شود که بهبود آن می‌تواند ساعت‌ها و یا حتی روزها به طول بی انجامد. حالت تهوع، استفراغ، حساسیت به نور یا صدا و... از دیگر علائم حملات میگرنی برشمرده می‌شود. به‌طورکلی درد در حملات میگرنی به‌گونه‌ای ایجاد می‌شود که بیمار در یک طرف سر خود دردهای ضربان‌دار را تجربه می‌کند. به طور کلی میگرن نوعی حاد و متفاوت از سردرد است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این موضوع می‌توانید مقاله میگرن چیست را مطالعه نمایید.

سردرد سینوسی

بیشتر سردردهای ناشی از مشکلات سینوسی باعث بروز درد و فشار در ناحیه استخوان‌های پیشانی و گونه می‌شود. این دسته از درد می‌توانند دندان‌درد، انسداد با آبریزش بینی و سرفه را برای فرد به دنبال داشته باشند. به طور معمول سردردهای سینوسی در اثر عفونت و التهاب سینوس‌ها ایجاد می‌شود که باید در اولین فرصت پیگیری و درمان شوند.

سردرد قاعدگی

عموماً سردردهای قاعدگی در اثر نوسانات هورمونی رخ می‌دهد. چراکه قاعدگی و یا استفاده از قرص‌های ضدبارداری می‌تواند بر سطح استروژن تأثیر بگذارد که این عامل سبب می‌شود تا شخص سردرد را تجربه کند. به‌طورکلی سردردهای مرتبط با چرخه قاعدگی به‌عنوان میگرن قاعدگی نیز شناخته می‌شوند و می‌توانند در زمان تخمک‌گذاری، روز سوم پریود و یا سه روز قبل از پریود در خانم‌ها مشاهده شود.

سردرد ناشی از فشار خون

در اغلب مواقع سردردهای ناشی از فشارخون به‌صورت سردردهای ضربان‌دار و ناگهانی بروز می‌کنند. این دسته از سردردها در دو طرف سر رخ می‌دهند و ممکن است به‌صورت تدریجی یا خیلی سریع به اوج برسند. به طور معمول این دسته از سردردها در هنگام صبح و یا در حین درازکشیدن دچار تشدید می‌شوند.

سردرد ناشی از فشار خون

سردرد یخ شکن

سردردهای چاقویی و یا سردردهای یخ‌شکن ممکن است یک بار در زندگی افراد رخ دهد. این دسته از دردها عموماً در اطراف یکی از چشم‌ها یا شقیقه‌ها احساس می‌شود. معمولاً افرادی که این دسته از دردها را تجربه می‌کنند درد خود به‌صورت واردشدن یک خنجر در شقیقه توصیف می‌کنند؛ اما با تمام این تفاسیر این دسته از سردردها در چند ثانیه رخ می‌دهند و کمی بعد شخص بهبود می‌یابد.

سردرد نخاعی

سردردهای نخاعی زمانی اتفاق می‌افتند که مایع مغزی نخاعی اطراف مغز به حداقل برسد که این اتفاق معمولاً به دلیل ضربه‌زدن به ستون فقرات یا پارگی مننژیت رخ می‌دهد. به‌طورکلی نشت مایع مغزی نخاعی می‌تواند باعث کشش بافت‌ها و اعصابی شود که از مغز حمایت می‌کنند که درنهایت نتیجه این عمل می‌تواند زمینه سردرد را برای شخص ایجاد کند.

سردرد ناشی از ضربه

سردرد پس از ضربه (PTHA) که ازجمله سردرد ثانویه نیز برشمرده می‌شود، می‌تواند در طی ۷ روز پس از ضربه به سر ایجاد شود. این دسته از سردردها اغلب در طی یک سانحه رخ می‌دهد و شدت درد آن‌ها مانند سردردهای تنشی و یا حملات میگرنی است. سرگیجه، بی‌خوابی، اختلال در تمرکز، حساسیت به نور و صدا و تغییرات خلقی و شخصیتی مانند افسردگی و عصبی بودن از دیگر علائم این نوع سردرد برشمرده می‌شود.

سردرد جنسی

سردردهای جنسی معمولاً چندان نگرانی کننده نیستند و نمی‌توان آن‌ها را به‌عنوان مشخصه یک بیماری دانست. به طور معمول این دسته از دردها به‌صورت مبهم در سروگردن بروز می‌کنند و معمولاً با افزایش هیجان جنسی تشدید می‌شوند. بیشتر سردردهای جنسی در لحظه ارگاسم رخ می‌دهد و پس چند دقیقه یا چند ساعت بهبود می‌یابند.

روش‌ های درمان سردرد

خوشبختانه در بسیاری از موارد سردردها را می‌توان با ترکیبی از داروها و درمان‌های مکمل به‌خوبی کنترل کرد؛ اما با تمام این تفاسیر سردرد زمانی التیام می‌یابد که نوع بیماری توسط پزشک تشخیص داده شود و سپس مطابق با نوع بیماری از دارو یا دیگر روش‌های درمانی مؤثر استفاده شود. جالب است بدانید که امروزه در کنار دارودرمانی روش‌های متعدد دیگری برای درمان سردردهای مزمن وجود دارد که در ادامه این بخش آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

روش‌ های درمان سردرد

تزریق بوتاکس

به‌طورکلی سم بوتولینوم برای درمان بسیاری از بیماری‌ها نظیر اسپاسم همی فاسیال صورت، دیستونی دهانه رحم، فلج مغزی، درد مثانه، کمردرد، درد نوروپاتیک و سکته مغزی استفاده می‌شود؛ اما شیوه درمان میگرن با بوتاکس به این صورت است که در طی ۱۲ هفته بین ۳۱ تا ۳۹ واحد بوتاکس در زیرپوست یا به عضلات داخل و اطراف سر پیشانی، بالای گوش و گردن بیمار تزریق می‌شود و هدف از این تزریقات کاهش تعداد دفعات حملات میگرنی و شدت آن است.

درمان میگرن با بوتاکس ازجمله رایج‌ترین روش‌های درمانی برشمرده می‌شود که می‌تواند تا حد قابل‌توجهی درد میگرن را کنترل کند، بیماران مبتلا به این عارضه می‌توانند با رزرو نوبت به‌صورت اینترنتی برای بهبود دردهای میگرنی خود اقدام کنند.

درمان سنتی سردرد

یکی از مؤثرترین و رایج‌ترین روش‌های درمان سردرد استفاده از روش‌های خانگی و سنتی است. در این روش بیمار می‌تواند با محدودکردن مصرف الکل، نوشیدن میزان کافی آب، مصرف منیزیم، طب سوزنی، ماساژدرمانی، استفاده از دم‌نوش ریحان، عدم مصرف کافئین و... تا حد قابل‌توجهی شدت درد این عارضه را کاهش دهد.

درمان سردرد و میگرن با rtms

سردرد شدید، حساسیت به نور و حالت تهوع تنها بخشی از علائم بیماری میگرن است. باتوجه‌به اینکه بیماری میگرن به‌عنوان یکی از رایج‌ترین اختلالات در کشورهای درحال‌توسعه است، لذا برای درمان یا کنترل آن باید چاره‌ای اندیشید و پزشکان روش rtms را یکی  از روش‌های مفید و موثر برای بهبود علائم درد میگرن، درنظر دارند.

باوجود گفته‌های فوق شاید برای شما هم سؤال باشد که rtms چیست؟ به‌طورکلی تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مکرر یا (rTMS) نوعی شیوه درمان مؤثر برای کنترل بیماری‌هایی نظیر میگرن، افسردگی، پارکینسون و... است. در این شیوه درمانی از امواج الکترومغناطیسی به‌منظور تحریک سلول‌های عصبی مغز استفاده می‌شود و به‌نوعی (rTMS) قسمت بیرونی مغز را مورد هدف قرار می‌دهد. در طی این فرایند با تحریک اعصاب می‌توان تا حد قابل‌توجهی میزان سردردهای میگرنی را کاهش داد.

تحریک مغناطیسی مغز به‌منظور بهبود بیماری میگرن درواقع مختصرترین تعریفی است و بیماران مبتلا به میگرن می‌توانند به‌منظور آشنایی بیشتر با این شیوه درمانی با کلینیک ما در ارتباط باشند.

درمان سردرد و میگرن با rtms

سخن پایانی

هنگامی‌که فردی دچار سردرد می‌شود شخص تنها به این می‌اندیشد که چطور این درد را متوقف کند. اگرچه که امروزه روش‌های مختلف درمانی نظیر دارودرمانی، تزریق بوتاکس، درمان‌های خانگی و... برای مهار انواع سردرد وجود دارد؛ اما نکته حائز اهمیت در بحث درمان این عارضه این است که ابتدا منشأ سردرد مشخص شود و سپس مطابق با آن از روش‌های درمانی متعدد برای درمان این درد استفاده شود. 

خوشبختانه امروزه روش‌های متعددی برای درمان سردرد وجود دارد که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مکرر یا (rTMS) اشاره کرد. اگرچه که سردرد نوعی عارضه شایع در دنیای کنونی برشمرده می‌شود؛ اما عدم نوشیدن الکل، دوری از مواد مخدر، نوشیدن آب به‌اندازه کافی و... می‌تواند نقش مؤثری را در کنترل سردردهای تنشی داشته باشد. از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید، سپاسگزاریم.

 فرقی نمی‌کند. به‌طورکلی کودکان، نوجوانان و بزرگ‌سالان سردرد را به دلایل مختلفی تجربه می‌کنند. بر اساس یک تحقیق حدود ۹۶ درصد از مردم حداقل یک‌بار در زندگی خود سردرد را تجربه می‌کنند. همچنین حدود ۴۰ درصد از مردم در سراسر جهان سردردهای تنشی و حدود ۱۰ درصد سردردهای میگرنی دارند.

سردرد ناشی از سیگنال‌هایی است که بین مغز، رگ‌های خونی و اعصاب اطراف آن در تعامل است. به‌طورکلی مصرف دارو، عفونت، ضربه، التهاب و... می‌تواند بر عضلات و رگ‌های خونی تأثیر بگذارند. ازاین‌روی اعصاب سیگنال‌های درد را به مغز می‌فرستند و شخص سردرد را تجربه می‌کند.

 تحقیقات نشان می‌دهد پیروی از این شیوه درمانی غیرتهاجمی می‌تواند تا ۸ روز میزان درد میگرن مزمن را کاهش دهد.

همچنین بخوانید
علائم اختلالات خوردن چیست ؟ علل ابتلا به اختلال خوردن | علائم اختلالات تغذیه ای و روش های درمان اختلال خوردن
اختلال نشخوار فکری چیست ؟ علائم نشخوار ذهنی و علل ایجاد آن | آیا نشخوار ذهنی درمان دارد؟ چه روش هایی برای مقابله و درمان نشخوارهای فکری وجود دارد
اختلالات شخصیتی چیست ؟ آشنایی با انواع اختلال شخصیت | دسته بندی بیماری های شخصیتی | روش های درمان انواع اختلال شخصیت
سردرد تنشی چیست ؟ علائم سردرد تنشی | علت سردردهای تنشی و انواع مختلف آن | روش های مقابله، پیشگیری، تشخیص و درمان سردرد تنشی

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: