درمان اختلال خواب بدون دارو

داشتن حداقل ۷ الی ۸ ساعت خواب، برای بدن تمام افراد در سنین مختلف، لازم و ضروری است. به این ترتیب در صورت کاهش این مقدار ساعت از خواب به علل مختلف، می‌تواند تأثیرات مخربی بر سلامت جسمی و روحی افراد بگذارد. در بسیاری از موارد، افراد به علت فکر و خیال، استرس و موارد دیگر ممکن است، دچار کم خوابی یا اختلال بی‌خوابی شوند. یکی از راه‌های درمان این مشکلات، درمان اختلال خواب با rtms است. این روش درمان به واسطه استفاده از تکنولوژی فوق پیشرفته، قادر به حل اکثر اختلالات مربوط به خواب است. بنابراین دریافت اطلاعات کافی درخصوص نحوه درمان اختلال خواب بدون دارو و همچنین مزایا و معایب آن دارای اهمیت بسیار زیادی است که ما در این مقاله به آن‌ها می‌پردازیم.

همچنین بخوانید: تشخیص افسردگی

درمان اختلال خواب با tms

نحوه عملکرد درمان اختلال خواب با rtms چگونه است؟

روش‌های مختلفی برای درمان اختلالات خواب وجود دارند که ممکن است پاسخگوی مشکل بسیاری از افراد باشند؛ اما این روش‌ها، تأثیرات چندانی بر مشکلات افرادی که از اختلال بی‌خوابی شدید رنج می‌برند، نخواهند داشت. بنابراین به منظور پیشگیری از مشکلاتی که در نتیجه کم خوابی ممکن است برای افراد به وجود آید، بهتر است قبل از هرچیزی به دنبال بهترین راه حل برای از بین بردن این مشکل بود.

درمان بیخوابی با دستگاه آر تی ‌ام اس بسیار آسان است و به درمان اکثر اختلالات مربوط به خواب می‌پردازد. این دستگاه چندین سال است که وارد ایران شده و در بسیاری از مراکز و کلینیک‌های درمانی و روانشناسی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما سوالی که پیش می‌آید این است که rtms چیست؟ این روش درمان، برخلاف دیگر روش‌ها، تهاجمی نیست و دارای اثرات و نتایج بسیار مفیدتری است. این دستگاه علاوه بر درمان مشکلات و اختلالات مربوط به خواب، به درمان استرس و اضطراب، افسردگی، وسواس‌های فکری و عملی، صرع، پارکینسون، سردرد‌های میگرنی و... می‌پردازد. بنابراین به منظور درمان این نوع بیماری‌ها، بایستی ضمن رعایت نکات ذکر شده، در تمامی مراحل و جلسات درمانی شرکت و از فاصله انداختن بین جلسات خودداری کنند.

  1. به منظور درمان اختلال خواب بدون دارو و با دستگاه rtms ابتدا باید بیمار تمامی زیورآلات و وسایلی همچون کارت بانکی، جواهرات و هرچیزی را که نسبت به میدان مغناطیسی حساس است؛ از خود جدا کند.
  2. سپس پزشکان و روانپرشکان، از تعدادی سیم و وسایل‌رسانا برای اتصال بدن بیمار به دستگاه استفاده می‌کنند. به این ترتیب این سیم‌ها را روی پوست سر بیمار قرار می‌دهند تا پس از ایجاد جریان مغناطیسی، این جریان از طریق سر در بدن بیمار جریان پیدا کند.
  3. در ادامه‌ درمان، پس از اتصال سیم‌ها، کویل دستگاه را روی سر بیمار قرار می‌دهند تا جریان مغناطیسی به مغز بیمار برسد. سپس با برقراری جریان الکتریکی، شوک‌های الکتریکی باعث می‌شوند تا تمام نورون‌های مغزی در ناحیه‌ اتصال سیم‌ها درگیر و دچار تغییر شوند. با افزایش جریان و گذشت مدت زمان کوتاهی، این جریان در بدن شخص بیمار پخش می‌شود.

این جریان باعث ایجاد تحریکاتی در نقاط مختلف مغز می‌شود که نتیجه‌ اصلاحی در روند خواب افراد خواهند داشت. به طوری که در این بین تمام عواملی که مانعی برای عملکرد طبیعی مغز به حساب می‌آیند، از بین خواهند رفت. همچنین این جریان مغناطیسی به اصلاح بخش‌های مختلف مغز که وظیفه تنظیم خواب را به عهده دارند، می‌پردازد. توجه داشته باشید که در روند درمان اختلال خواب با این دستگاه فوق پیشرفته، فعالیت‌های الکتریکی مغزی را به‌طور کلی تحت کنترل قرار می‌دهد. سپس این میدان مغناطیسی قوی با استفاده از پالس‌های تولید شده از جانب کویل دستگاه، از مغز عبور می‌کنند. در ادامه، این میدان مغناطیسی، نواحی مخصوصی از قشر مغز را مورد کنترل قرار می‌دهد و باعث تحریک این نواحی می‌شود. نتیجه انجام طولانی مدت جلسات درمان، از بین رفتن اختلالات و رفع عیب نقاط مختلف مغز است. این امر باعث می‌شود که عوامل به وجود آمدن اختلالات خواب از بین بروند و بیماران پس از مدت زمان نسبتاً کوتاهی، از خوابی با کیفیت لذت ببرند.


بیشتر بخوانید: نوروفیدبک چیست؟ 


فواید درمان اختلال خواب با دستگاه آر تی ‌ام اس

درمان اختلال خواب با rtms دارای فواید گسترده‌ای است که این امر علتی برای برتری این روش بر دیگر روش‌های درمانی اختلال خواب خواهد بود. از جمله مزایای درمان اختلال خواب با آر تی ام اس ، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تأثیرات درمانی قابل توجه در مدت زمان کم، از فواید استفاده از این روش درمانی است.
  • در این روش، به طورکلی بیمار هیچ گونه دردی را در بدن خود احساس نمی‌کند، مگر در موارد خاص؛ که در این مواقع نیز پیش از انجام روند درمان، اطلاعات کافی در خصوص درد‎‌ها یا حس‌هایی که ممکن است در بدن بیمار به وجود آیند، به شخص بیمار داده می‌شود.
  • همچنین طبق تحقیقات صورت گرفته، پس از اتمام جلسات درمان نیز هیچ نوع دردی در بدن بیمار وجود نخواهد داشت و به طور کلی هیچ خطری سلامت بیماران را تهدید نخواهد کرد. اثر درمان اختلال خواب با rtms تا مدت زمان نسبتاً طولانی باقی خواهد ماند و باعث داشتن خوابی باکیفیت می‌شود.
  • این روش درمانی برخلاف دیگر روش‌ها که ممکن است باعث ایجاد اضافه وزن، حالت تهوع، بی‌حالی، کسلی و... شوند، فاقد هریک از عوارض ذکر شده است و می‌توان گفت که عوارض جانبی خاصی ندارد. به علاوه، در هنگام درمان به هیچ عنوان نیاز به بیهوشی یا استفاده از دارو‌های موضعی نیست و بیمار می‌تواند در حالت عادی به صورت نشسته یا دراز کشیده، مورد درمان قرار بگیرد.
  • همچنین نیاز به استفاده از دارو‌های جانبی به منظور افزایش تأثیرات درمان نیز نخواهد بود.
  • این روش غیر سیستمیک بوده و هیچ ماده‌ خطرناک یا غیر خطرناک وارد جریان خون افراد نمی‌شود.

علاوه بر موارد ذکر شده، درمان اختلال خواب با rtms گزینه‌ بسیار مناسبی برای افرادی است که از اختلالات بی‌خوابی رنج می‌برند و روش‌های دارویی پاسخگوی مشکلاتشان نبوده است. بنابراین این روش از جمله مناسب‌ترین روش‌ها برای درمان اختلال خواب بدون دارو به حساب می‌آید.

همچنین بخوانید: اختلال دوقطبی چیست

آیا درمان مشکلات خواب با آر تی‌ام اس معایبی دارد؟

همان‌طورکه پیش‌تر ذکر شد، درمان اختلال خواب با rtms یکی از بهترین و کم عارضه‌ترین روش‌های درمان اختلال بی‌خوابی است. البته این روش نیز از دیگر روش‌های درمانی مستثنی نیست و در موارد بسیار نادر ممکن است که مشکلاتی را برای بیماران به وجود بیاورد؛ که در اکثر موارد این مشکلات جدی نبوده و پس از گذشت مدت زمان نسبتاً کوتاهی از بین خواهند رفت.

  • از جمله عوارض درمان اختلال خواب با آر تی‌ ام اس می‌توان به سردرد‌های خیلی جزئی، جمع شدگی و اسپاسم کشیده شدن پوست صورت و سر، سرگیجه، ناراحتی یا قرمز شدگی پوست در ناحیه اتصال مدار‌های مغناطیسی، کاهش شنوایی در موارد بسیار نادر و... اشاره کرد.
  • علاوه بر موارد ذکر شده یکی از عوارض بسیار نادری که احتمال وقوع آن نیز بسیار پایین است، تشنج پس از جلسه درمان است. این مورد برای افرادی که دارای مشکلات زمینه‌ای و بیماری‌هایی همچون صرع هستند، ممکن است به وجود آید.
  • به علاوه، در موارد بسیار نادر و کمیاب ممکن است برای بیماران درگیر دوقطبی، شیدایی به وجود آید. به همین علت مطلع کردن پزشک و روانپزشک درمانگر از وضعیت بیماری‌ها پیش از شروع هر یک از جلسات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

دستگاه آر تی ام اس برای درمان مشکلات خواب

انواع روش های درمان اختلال خواب بدون دارو

روش‌های درمانی مشکلات خواب بدون دارو، رویکردهای متعددی دارد که به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کنند. برخی از این روش‌ها عبارتند از:

  • بهبود بهداشت خواب: این روش شامل تنظیم یک برنامه منظم برای خواب است، به طوری که که هر شب در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و صبح‌ها در همان ساعت بیدار شوید. ایجاد محیطی آرام و تاریک، استفاده از تخت خواب فقط برای خواب و اجتناب از مصرف کافئین، الکل و وعده‌های سنگین غذایی در پایان روز می‌تواند کمک‌کننده باشد.
  • رفتار درمانی شناختی برای بی خوابی: این روش شامل تکنیک‌هایی برای کاهش نگرانی‌های مرتبط با خواب و تغییر افکار و رفتارهای منفی درباره خواب است. 
  • ریلکسیشن و مدیتیشن: استفاده از تکنیک‌های آرام سازی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و تمرینات یوگا می‌تواند اضطراب و استرس را کاهش داده و خواب بهتری را فراهم کند. این روش‌ها ذهن را از افکار نگران کننده دور کرده و به ایجاد آرامش درونی کمک می‌کنند.
  • نور درمانی: برای افرادی که اختلالات خواب مرتبط با تغییرات فصلی یا شیفت کاری دارند، استفاده از نوردرمانی می‌تواند کمک کند که ریتم شبانه روزی بدن بهبود یابد.
  • ورزش منظم: فعالیت بدنی روانه به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند.
  • کنترل محرک‌ها: محدود کردن استفاده از تلفن همراه و دستگاه‌های الکترونیکی پیش از خواب، از طریق کاهش نور آبی این دستگاه‌ها، کمک می‌کند تا مغز به سمت خواب آرام حرکت کند.

این روش‌ها می‌توانند به کاهش مشکلات خواب کمک کنند و جایگزین مناسبی برای داروهای خواب آور باشند.

درمان اختلال خواب با تحریک مغناطیسی مغز در کلینیک تهران  rTMS

با توجه به موارد ذکر شده، ممکن است بسیاری از افراد به فکر درمان اختلال خواب با تحریک مغناطیسی مغز یا همان درمان اختلال خواب با tms افتاده باشند. همان طور که در ابتدای متن نیز ذکر شد، در تعداد بسیار زیای از کلینیک‌ها و مراکز روانشناسی تهران از این روش درمانی برای رفع مشکلات و بیماری‌های مربوط به خواب و... استفاده می‌شود. به منظور درمان اختلال خواب به این روش، باید پیش از هراقدامی در کلینیک‌های درمانی، پزشک مربوطه را از وجود هر نوع بیماری زمینه‌ای مطلع کنید. در این کلینیک‌ تهران آر تی ام اس، در جلسات اول به بررسی تمام بیماری‌های پیشین و روند‌‎‌های درمانی‌ای که در گذشته انجام داده‌اید، پرداخته می‌شود. سپس پیش از شروع هریک از جلسات درمانی، پزشکان و متخصصان به بررسی نرمال بودن vs و آزمایش‌های انجام شده می‌پردازند تا در صورت وجود هرنوع مشکلی در بررسی‌ها به تغییر روند درمان بپردازند. این امر باعث می‌شود که مشکلات احتمالی به حداقل میزان خود برسند. در ادامه در هنگام انجام مراحل درمان، در صورت وجود یا بروز هر نوع مشکلی از جمله درد، سوزش و... در نواحی مختلف بدن، پزشکان و روانپزشکان متخصص حاضر در جلسه به بررسی و همچنین رفع مشکل می‌پردازند.

سخن پایانی

با توجه به آنچه در تمام متن ذکر شده است، درمان اختلال خواب با rtms یکی از معروف‌ترین و بهترین روش‌های درمان اختلال خواب بدون دارو به حساب می‌آید که امروزه در بسیاری از کلینیک‌ها و مراکز درمانی از جمله کلینیک تهران rTMS این روش‌‍ برای درمان بسیاری دیگر از بیماری‌ها علاوه بر مشکلات خواب استفاده می‌شود. بنابراین به منظور استفاده از این روش درمانی برای رفع مشکل مربوط به خواب، دریافت اطلاعات کافی درخصوص نحوه‌ و همچنین مزایا و معایب این روش درمانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

faq

بله روش تحریک مغناطیسی مغز یک روش غیر تهاجمی است که با ارسال پالس‌های مغناطیسی به نواحی خاصی از مغز، فعالیت مغز را تعدیل می‌کند. این روش به ویژه در اختلالات خواب ناشی از  افسردگی و اضطراب، می‌تواند موثر باشد. rtms با تنظیم ریتم خواب و بیداری، به بهبود کیفیت خواب کمک کرده و بدون استفاده از دارو به کاهش مشکلات خواب منجر شود.

تعداد جلسات مورد نیاز به شرایط فردی و شدت اختلال خواب بستگی دارد. اما معمولا بین 10 تا 30 جلسه درمان لازم است تا نتایج موثر مشاهده شود. جلسات معمولا کوتاه هستند و بین 20 تا 40 دقیقه طول می‌کشند. تاثیر درمان معمولا پس از چند هفته ظاهر می‌شود و با ادامه جلسات، خواب به طور تدریجی بهبود پیدا می‌کند.

آر تی ام اس یک روش غیرتهاجمی و ایمن است و معمولا عوارض جانبی جدی ندارد. برخی افراد ممکن است پس از جلسات درمان احساس سردرد خفیف یا ناراحتی در ناحیه سر داشته باشند، که معمولا موقتی است. این روش در مقایسه با داروهای خواب آور عوارض کمتری دارد اما برای اطمینان بیشتر حتما با پزشک مشورت کنید.

همچنین بخوانید
آشنایی با انواع امواج مغزی | انواع فرکانس های امواج مغز چه وظایفی برعهده دارند و بیانگر چه چیزی هستند؟ امواج نرمال مغزی چه شکلی است؟
آشنایی با علائم تشنج در خواب و عوارض آن | علائم تشنج کودکان در خواب چیست و چه اثرات و خطراتی برای آنان دارد؟ | درمان تشنج در هنگام خواب
بی حسی بدن نشانه چیست؟ علت بی حسی بدن و علائم همراه با آن | آیا بی حسی و بی حالی بدن خطرناک است؟ بی حسی یک طرفه بدن نشانه چیست؟
درمان نوروتراپی چیست؟ آشنایی با مزایا و عوارض نوروتراپی مغز | هزینه نوروتراپی چقدر است؟ چه روش هایی در نوروتراپی مورد استفاده قرار می گیرد؟

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: