تحریک الکتریکی مغز tdcs چیست و چگونه انجام می شود؟

اگر شما هم به دنبال درمانی مناسب و مطمئن برای مشکلات اعصاب و روان خود هستید؛ بهتر است با روش TDCS آشنا شوید! بیماری‌ های مغز و اعصاب، روند معمولی زندگی انسان را به خطر می‌اندازد. همین موضوع اهمیت و اولویت درمان آن‌ها را بیشتر می‌کند. شاید شما هم بعد از شنیدن عبارت درمان بیماری‌های مغز و اعصاب، به یاد داروهای اعصاب و عوارض ریز و درشت آن‌ها برای بدن انسان بیفتید. اما جالب است بدانید که امروزه با پیشرفت علم، درمان بسیاری از بیماری‌های اعصاب، بدون مصرف داروهایی با عوارض منفی، برای بدن امکان‌پذیر است. یکی از این روش‌ها تحریک الکتریکی مغز است که فرد بدون مصرف دارو و با انجام تمرینات و استفاده از دستگاه‌های پیشرفته، می‌تواند بیماری خود را درمان کند. شما در این مقاله قرار است پاسخ سوال TDCS چیست را به طور کامل پیدا کرده و با نحوه عملکرد و مزایای آن نیز آشنا شوید.

جریان های مغزی

تحریک الکتریکی مغز با روش tdcs چیست؟

تحریک الکتریکی مغز، یک روش درمانی است که از جریان الکتریکی ضعیف یا میدان مغناطیسی به وسیله دو الکترود آند و کاتد به یکی از نواحی پوست سر منتقل شده و برای تاثیرگذاری بر فعالیت نورون‌های مغز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش می‌تواند عملکرد مغز را تنظیم، تقویت یا اصلاح کند و برای درمان بیماری‌های عصبی و روانپزشکی مانند افسردگی، پارکینسون، صرع و دردهای مزمن به کار می‌رود. در این روش، جریان الکتریکی ضعیفی به وسیله دو الکترود آند و کاتد به یکی از نواحی پوست سر منتقل می‌شود.

در پاسخ به این سوال که دستگاه tdcs چیست ، باید گفت که دستگاهی با تکنیک نورومدولاسیون است و تغییراتی فوری اما پایدار را روی مغز اعمال می‌کند. الکترودهای مورد استفاده در این روش، برای تنظیم چگونگی جریان به مناطق خاص مغز به کاربرده می‌شوند. تفاوت نوروفیدبک و tdcs نیز در نوع درمان‌ آنها است چون هردو روش به وسیله دستگاه‌هایی متفاوت انجام می‌شود اما هردو برای بهبود عملکرد مغز مفیدند.

نحوه عملکرد تحریک الکتریکی مغز چگونه است؟

آشنایی با نحوه عملکرد tdcs، به شما کمک می‌کند تا از انجام این ‌کار نترسید و بدانید که قرار است چگونه مشکلات مغز و اعصاب خود را بدون دارو درمان کنید. به طور کلی دستگاه باید به صورت زیر عمل می‌کند:

  1. مرحله اول: در ابتدا مکان‌های مورد نظر برای قرارگیری الکترود روی پوست سر بیمار توسط درمانگر مشخص می‌شود. در این مرحله، درمان‌گر از شما درباره وجود آسیب و شکستگی روی پوست سرتان سوال می‌پرسد و خودش نیز به طور کامل آن را چک می‌کند.
  2. مرحله دوم: در این مرحله، الکترودها به وسیله ماده‌ای رسانا چون نمک، خمیر رسانا یا ژل EEG به پوست سر می‌چسبند. البته برای این‌کار می‌توان الکترودها را در کیسه‌های اسفنجی مرطوب نیز قرار داد. جالب است بدانید که از رسانا برای توزیع بهتر و موثرتر جریان الکتریکی استفاده می‌شود. از طرفی درمان‌گر، برای اطمینان از تماس خوب بین پوست سر و الکترود، موهای شما را باز می‌کند.
  3. مرحله سوم: بعد از اطمینان کامل از چسباندن الکترودها و رعایت نکات گفته‌شده، نوبت به اتصال الکترودها به پورت‌های آندال و کاتدال در دستگاه محرک می‌رسد. بعد از آن برای جلوگیری از حرکت و جابه جایی الکترودها و محکم شدن آن‌ها روی سر از کلاهک، نوار پلاستیکی یا توری لوله‌ای استفاده می‌شود.
  4. مرحله چهارم: در این مرحله نوبت به تنظیمات دستگاه tdcs، می‌رسد. این تنظیمات شامل مدت زمان تحریک، شدت جریان و زمان افزایش یا کاهش آن می‌شود.
  5. مرحله پنجم: درمان‌گر بعد از شروع کار دستگاه، در کنار شما می‌ماند. او باید به طور مداوم دستگاه را چک کند و از انجام درست عملکرد دستگاه، اطمینان پیدا کند.

بیشتر بخوانید: درمان پارکینسون بدون دارو با tms


انجام tdcs

مزایای انجام تحریک الکتریکی مغز tdcs چیست؟

هریک از روش‌های درمانی مزایای متفاوتی دارند که در زیر مزایای tdcs برای شما بیان می‎‌شود:

  • تاثیرگذاری بر یادگیری و کسب مهارت؛
  • کمک به کاهش دردهای مزمن؛
  • تاثیر بر اختلال‌های گفتاری و زبانی؛
  • کمک به بهبود علائم افسردگی؛
  • افزایش کیفیت خواب، شادابی و عملکرد اجتماعی بهتر؛
  • درمان اختلالات کم‌توجهی و بیش‌فعالی در کودکان؛
  • کمک به بهبود به قسمت‌های آسیب‌دیده مغز، بعد از سکته مغزی؛
  • تاثیرگذار بر تمرکز و حافظه کاری، برنامه‌ریزی و مدیریت بهتر؛
  • کمک به تنظیم زمان و سرعت واکنش‌های پردازش شناختی؛
  • تاثیرگذاری بر توجه بهتر بصری و بینایی؛
  • کمک به افزایش یا کاهش میل به خوردن غذا و دارو؛
  • ارزان بودن و قابلیت اجرای آسان؛
  • غیرتهاجمی و بدون درد بودن؛
  • تاثیرگذاری بر نحوه تفکر یا احساسات فرد.

همچنین بخوانید: تشخیص افسردگی

عوارض دستگاه tdcs 

بعد از دانستن پاسخ سوال TDCS چیست ، نوبت به اطلاع از عوارض این روش می‌رسد. در تحریک الکتریکی مغز، تاکنون عارضه خاص و شدیدی دیده نشده است. در واقع فقط محل قرارگیری الکترودها ممکن است دچار سوزن سوزن شدن، قرمزی موقت و خارش شوند؛ اما در زیر سایر عوارض tdcs و دلایل آن، برای شما بیان می‌شود:

  • سردرد، حالت تهوع و سرگیجه در هنگام سرعت تحریک ساختگی؛
  • احساس دیدن نور و لکه در میدان بینایی (فسفن)، به دلیل قرار گرفتن الکترودها در نزدیکی چشم‌ها؛
  • ایجاد سوختگی پوست در اثر تجویز نادرست tdcs؛

فراموش نکنید که هیچ مدرک علمی خاصی درباره عوارض جبران‌ناپذیر، طولانی و ماندگار برای عملکرد tdcs وجود ندارد. چون این دستگاه، قبل از استفاده و عرضه به بازار، توسط تیم‌های مختلف و آزمایش‌های انسانی کیفیت‌سنجی شده است و با پروتکل‌های پزشکی کنترل و چک می‌شود.

تحریک الکتریکی از روی جمجمه

کاربرد تحریک الکتریکی مغز tdcs در درمان بیماری ها

تحریک الکتریکی مغز tdcs برای درمان بیماری‌های مختلف، بدون مصرف دارو موثر است. این روش، کاربردهای بالینی در بیماری‌های افسردگی، اسکیزوفرنی، آفازی، اعتیاد، صرع، میگرن، فیبرومیالیژا دارد. درمان با این روش برای بیماری‌های دیگری مانند دردهای مزمن عصبی، پارکینسون، وزوز گوش، آسیب‌دیدگی نخاع و آسیب‌دیدگی مغزی نیز استفاده می‌شود.

روش tdcs برای چه کسانی مناسب است؟

استفاده از دستگاه tdcs، برای افرادی با توانایی ذهنی پایین در زمینه حافظه، خودکنترلی، استدلال منطقی، هیجان و شناخت اجتماعی مناسب است. بسیاری دیگر از افراد نیز دچار اضطراب، استرس و افسردگی در زندگی خود می‌شوند و با این روش می‌توانند زندگی آرام‌تری داشته باشند.

برخی دیگر از افراد نیز به وسواس فکری دچارند و روش tdcs، به آن‌ها کمک می‌کند تا فکر و ذهن خود را نظم داده و فعالیت‌های مغز خود را برای حل مشکل، تقویت کنند. این روش برای کودکان دچار اوتیسم نیز موثر است و به آن‌ها کمک می‌کند تا بتوانند زندگی بهتری داشته باشند. جالب است بدانید که روش tdcs، برای افراد دچار مشکلات رفتاری، هیجانی و حرکتی نیز مفید است.

روش tdcs برای چه کسانی مناسب نیست؟

روش‌های درمانی بسیار مفید و پرمزایا، ممکن است برای بعضی از افراد خطرناک و مشکل‌زا باشد. روش tdcs نیز برای افرادی با شرایط زیر مناسب نیست:

  • به افرادی که برای قلبشان از باتری استفاده می‌کنند یا افراد نیازمند دستگاه تنظیم‌کننده ضربان قلب، اصلا توصیه نمی‌شود.
  • بعضی از افراد نیز روی پوست سرشان خراشیدگی و ترک‌خوردگی دارند و همین امر باعث می‌شود که دستگاه tdcs به درستی کار نکند. در نتیجه این روش، برای این‌گونه افراد نیز مناسب نیست.
  • دسته‌ای دیگر از افراد با سابقه صرع و تومور مغزی نیز نباید از این روش برای مشکلات خود استفاده کنند.

هزینه و تعداد جلسات تحریک الکتریکی مغز

تعداد جلسات مورد نیاز تحریک الکتریکی از روی جمجمه ، برای هر بیمار متفاوت است. دلیل این موضوع نیز، متفاوت بودن مشکلات و نیاز هر بیمار به درمان با دستگاه tdcs است. هزینه نیز با توجه به تعداد جلسات و کلینیک ارائه‌دهنده خدمات در مقادیر مختلفی ارائه می‌شود. این نکته را فراموش نکنید که افراد کم‌تری کیفیت را در خرید و پرداخت هزینه دستگاه tdcs، در نظر می‌گیرند و شما باید به کلینیکی مراجعه کنید که دستگاه‌ها و خدماتی باکیفیت را با بهترین و به صرفه‌ترین قیمت به شما عرضه می‌کنند.

تحریک الکتریکی مغز

اما به طور کلی تعداد جلسات در روش tdcs، تا 20 جلسه هم می‌رسد و شما می‌توانید اثرات درمانی آن را بعد از گذراندن جلسه 8 تا 12 ببینید. این جلسات، باید به صورت دو تا سه بار در هفته و به صورت مداوم صورت گیرد تا شما بتوانید نتیجه مطلوبی از آن بگیرید. مدت زمان هرجلسه نیز 20 تا 30 دقیقه طول می‌کشد و نباید از این حد فراتر برود. چون تاثیرات مغزی آن را معکوس کرده و به بیمار آسیب می‌رسد.


بیشتر بخوانید: درمان اوتیسم بدون دارو با tms


تحریک الکتریکی مغز با روش tdcs در کلینیک تهران rtms

امروزه کلینیک‌های زیادی از روش tdcs، برای درمان بیماری‌های مغز و اعصاب استفاده می‌کنند. اما نکته قابل توجه این‌جاست که خدمات و قیمت‌های آنان ممکن است با نتیجه نهایی مغایرت داشته باشد. کلینیک تهران rtms، به عنوان مرکز فوق تخصصی rtms در ایران شناخته می‌شود و بیماری‌های مختلف مغز و اعصاب را با روش تحریک الکتریکی مغز انجام می‌دهد. این کلینیک، از دستگاه tdcs به روز، باکیفیت و جدید استفاده کرده و برای جلسات درمانی با این روش نیز قیمت‌های به صرفه و منصفانه را در نظر می‌گیرد. شما می‌توانید برای دریافت نوبت و مشاوره از کلینیک تهران rtms  با کارشناسان و مشاوران ما تماس گرفته و زندگی سالم‌تر و زیباتری را تجربه کنید.

سخن پایانی

در این مقاله به سوال TDCS چیست پاسخ داده شد و شما دریافتید که قرار نیست همه بیماری‌های عصبی و مغزی با دارو درمان شوند. اما این را فراموش نکنید که برای شروع درمان مشکلات خود با روش tdcs، ابتدا باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و بعد از آن کلینیکی مطمئن و معتبر را برای این کار انتخاب کنید. کلینیک تهران rtms، به علاوه تحریک الکتریکی مغز tdcs، خدمات دیگری چون تحریک مغناطیسی مغز rtms، گرفتن انواع نقشه مغزی، نوار مغزی، سونوگرافی عروق مغزی و نوار عصب و عضله را نیز با قیمت‌های منصفانه و خدماتی بی‌نظیر به شما ارائه می‌دهد.

تحریک الکتریکی مغز (Brain Stimulation) یک روش درمانی است که با استفاده از جریان‌های الکتریکی ضعیف، فعالیت مغزی را تنظیم می‌کند. این روش برای بهبود بیماری‌هایی مانند افسردگی مقاوم، پارکینسون، صرع و دردهای مزمن استفاده می‌شود. 

بله، اگر توسط پزشک متخصص انجام شود، تحریک الکتریکی مغز معمولاً ایمن و کم‌خطر است. با این حال، ممکن است برخی عوارض جانبی خفیف مانند سردرد، سوزن‌سوزن شدن پوست سر یا گیجی موقت ایجاد شود.

این روش برای درمان و مدیریت بیماری‌های مختلفی کاربرد دارد، از جمله: افسردگی شدید و مقاوم به درمان، بیماری پارکینسون، صرع مقاوم به دارو، دردهای عصبی مزمن، اختلال وسواس فکری عملی و توانبخشی سکته مغزی مفید است.

همچنین بخوانید
علائم اختلالات خوردن چیست ؟ علل ابتلا به اختلال خوردن | علائم اختلالات تغذیه ای و روش های درمان اختلال خوردن
اختلال نشخوار فکری چیست ؟ علائم نشخوار ذهنی و علل ایجاد آن | آیا نشخوار ذهنی درمان دارد؟ چه روش هایی برای مقابله و درمان نشخوارهای فکری وجود دارد
سردرد چیست ؟ انواع سردرد به چند دسته تقسیم می شوند؟ آیا سردرد خطرناک است ؟ روش های درمان سردرد که باید بدانید
اختلالات شخصیتی چیست ؟ آشنایی با انواع اختلال شخصیت | دسته بندی بیماری های شخصیتی | روش های درمان انواع اختلال شخصیت

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: