درمان بیش فعالی بدون دارو

اختلال نقص توجه - بیش فعالی (ADHD) یک اختلال عصبی رشدی است که بر نحوه تفکر، پردازش احساسات و واکنش فرد بر محیط تأثیر می‌گذارد. این بیماری که معمولاً از کودکی نشات می‌گیرد، درمان‌های مختلفی دارد.

یکی از این درمان‌ها که به‌عنوان درمان جدید ADHD شناخته می‌شود، تحریک مغناطیسی مغز rTMS نام دارد. درمان بیش فعالی ADHD با آر تی ام اس یک روش غیرتهاجمی است که برای تحریک مغز استفاده می‌شود. این روش علاوه بر اینکه در درمان بیش فعالی کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد، در درمان بیش فعالی بزرگسالان نیز اثرگذار است. به طور کلی درمان بیش فعالی بدون دارو و با rtms مورد تأیید FDA و ایمن و مؤثر است. از این رو ما در این مطلب درمورد این روش درمانی برای شما خواهیم گفت. پس با ما همراه باشید.

همچنین بخوانید: بیش فعالی چیست 

درمان جدید ADHD با rtms

روش ‌های درمان بیش فعالی بدون دارو

اختلال نقص توجه و بیش فعالی یک اختلال سلامت روان است که میلیون‌ها کودک و بزرگسال را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. این اختلال با مشکل در توجه، تکانشگری و بیش فعالی مشخص می‌شود. درمان ADHD معمولاً شامل ترکیبی از دارو، روان‌درمانی، مدیتیشن، تغییرات سبک زندگی و درمان بیش فعالی با تحریک مغناطیسی مغز است. در زیر به برخی از روش‌های درمانی بیش فعالی بدون دارو اشاره می‌کنیم.

  1. رفتاردرمانی: درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی روان‌درمانی است که می‌تواند به افراد مبتلا به ADHD کمک کند تا علائم خود را مدیریت کنند؛ CBT بر شناسایی و تغییر الگوها و رفتارهای افکار منفی تمرکز دارد. همچنین می‌تواند به افراد کمک کند تا استراتژی‌هایی برای مدیریت علائم خود به کار ببرند.
  2. تغییرات سبک زندگی: ایجاد تغییرات در سبک زندگی همچنین می‌تواند به افراد مبتلا به ADHD کمک کند تا علائم خود را مدیریت کنند. این تغییرات ممکن است شامل ورزش منظم، داشتن یک رژیم غذایی سالم و خواب کافی باشد. همچنین ایجاد یک محیط ساختاریافته با انتظارات و قوانین روشن، مهم است.
  3. مدیتیشن: سال‌هاست تحقیقات نشان داده است که مدیتیشن می‌تواند استرس را آرام کرده و عملکرد مغز را تقویت کند. برای انجام این کار، فرد مبتلا به بیش فعالی، چه در خانه و چه در محل کار، باید مکان آرامی را پیدا کند که بتواند در آن راحت بنشیند، چشمان خود را به‌آرامی ببندد و روی تنفس خود تمرکز کند. هنگامی که افکار استرس‌زا از او دور شد، باید به‌سادگی توجه خود را به تنفسش جلب کند. ناگفته نماند مدیتیشن چون روشی است که به تمرکز نیاز دارد و تمرکز برای افراد بیش‌فعال سخت است، فرد می‌تواند این روش را فقط با چند دقیقه در روز شروع کند و اگر توانست تا 10، 15 یا 20 دقیقه ادامه دهد.
  4. تحریک مغناطیسی فرا جمجمه ای (rTMS) : در این روش درمانی که یک درمان بیش فعالی بدون دارو است پزشک از یک دستگاه پزشکی استفاده می‌کند که پالس‌های مغناطیسی را به‌صورت غیرتهاجمی به قشر مغز اعمال می‌کند تا نورون‌ها را دپولاریزه کند. این درمان یکی از ایمن‌ترین روش‌های درمانی برای کودکان و بزرگسالان دارای نقص توجه و بیش فعالی است. فرد با استفاده از این روش درمانی، می‌تواند بیماری خود را کنترل کند و عملکرد مغز خود را بهبود ببخشد و از این طریق در درمان بیش فعالی بدون دارو، قدم بزرگی بردارد.
  5. نوروفیدبک: اگر با روش نوروفیدبک آشنایی ندارید و نمی‌دانید که نوروفیدبک چیست. باید بگوییم که یک روش درمانی برای آموزش مستقیم مغز است؛ که در آن الکترودهایی روی سر بیمار قرار می‌گیرد و امواج مغزی فرد را روی نمایشگر به صورت زنده نشان می‌دهد. همزمان یک بازی نیز برای بیمار نمایش داده می‌شود و فرد یاد می‌گیرد تا با ذهن خود آن را کنترل کند. این موضوع به افراد بیش فعال می‌تواند در کنترل ذهن آن‌ها کمک کند.
  6. طب سوزنی: براساس برخی از مطالعات انجام گرفته، طب سوزنی می‌تواند یکی از راه‌های درمان بیش فعالی بدون دارو باشد و اثربخشی مثبتی روی بیماران داشته است. با این حال این موضوع نیازمند بررسی بیشتری است.
  7. ورزش کردن و گذراندن وقت خارج از منزل: برای درمان اختلال نقض توجه بدون دارو، باید ورزش کردن یا پیاده روی روزانه را در برنامه زندگی فرد بیش فعال قرار داد. ورزش کردن به تخلیه انرژی مازاد فرد و کاهش استرس کمک زیادی می‌کند.

بیشتر بخوانید: درمان آلزایمر با دستگاه آر تی ام اس


 نحوه عملکرد درمان بیش فعالی با rtms چگونه است؟

درمان بیش فعالی بدون دارو و با rtms نوعی نورومدولاسیون است که با استفاده از تحریک الکتریکی یا مغناطیسی برای تغییر فعالیت مغز به کار می‌رود. در واقع دستگاه rtms  با ارسال پالس‌های مغناطیسی از طریق جمجمه به مغز، کار می‌کند که می‌تواند با انتقال ‌دهنده‌‌های عصبی، مناطق خاصی از مغز را تحریک یا مهار کند. به طور کل هدف اصلی rtms  کاهش علائم بیش فعالی و ایجاد تعادل فعالیت الکتریکی مغز است. این کار باهدف قراردادن مناطق خاصی از مغز که با بیش فعالی مرتبط است انجام می‌شود.

پالس‌های مغناطیسی به ناحیه موردنظر مغز فرستاده می‌شود که سپس باعث تغییر در فعالیت نورون‌های آن ناحیه می‌شود. این تغییر در فعالیت می‌تواند منجر به کاهش علائم بیش فعالی شود. در ضمن جلسات درمان بیش فعالی با آر تی ام اس معمولاً شامل 20-30 جلسه است که هر جلسه حدود 20 دقیقه طول می‌کشد. در طول هر جلسه، بیمار روی یک صندلی می‌نشیند و کلاه ایمنی حاوی سیم‌پیچ‌های مغناطیسی به سر می‌گذارد.

سیم‌پیچ‌ها پالس‌های مغناطیسی را به ناحیه موردنظر مغز می‌رسانند. اثرات می‌تواند rtms از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما اکثر افراد پس از چند هفته درمان، کاهش علائم بیش فعالی را تجربه می‌کنند. توجه به این نکته مهم است که rtms  درمان قطعی برای بیش فعالی نیست، بلکه ابزاری برای کمک به مدیریت علائم این بیماری است.

درمان بیش فعالی بزرگسالان بدون دارو

فواید درمان بیش فعالی با دستگاه آر تی ام اس

 این روش درمان جدید نقض توجه بدون دارو اثرات مثبت زیادی دارد که در زیر به فواید درمان بیش فعالی با آر تی ام اس اشاره می‌کنیم.

  • یک روش غیرتهاجمی است: درمان بیش فعالی با rtms یک گزینه درمانی غیرتهاجمی برای بیش فعالی کودکان و بزرگسالان است، به این معنی که نیازی به جراحی یا سایر روش‌های تهاجمی ندارد. این ویژگی این روش درمانی را به گزینه‌ای مطمئن و مؤثر برای درمان بیش فعالی تبدیل می‌کند.
  • درمانی بدون عوارض جانبی: برخلاف بسیاری از داروهایی که برای درمان بیش فعالی استفاده می‌شوند، rtms  هیچ عارضه‌ای ایجاد نمی‌کند. این خصوصیت باعث می‌شود این نوع درمان را به گزینه‌ای جذاب برای کسانی که به دنبال یک گزینه درمانی ایمن و مؤثر هستند تبدیل کند.
  • درمانی با اثرات طولانی‌مدت: مطالعات نشان داده‌اند که rtms می‌تواند اثرات طولانی‌مدت در درمان بیش فعالی ایجاد کند. این به این معنی است که بیماران می‌توانند برای مدت طولانی‌تری از علائم و آسیب‌های بیماری خود، در امان باشند.
  • درمانی مقرون‌به‌صرفه: rtms  یک گزینه درمانی مقرون‌به‌صرفه برای بیش فعالی است. این روش درمانی بسیار ارزان‌تر از بسیاری از داروها و سایر درمان‌های مورداستفاده برای درمان این بیماری است.
  • درمانی راحت: استفاده از rtms  آسان است و نیازی به آموزش یا تجهیزات خاصی ندارد. این ویژگی، این روش را به گزینه درمانی ایده‌آلی برای کسانی تبدیل می‌کند که به دنبال راهی مناسب و مؤثر برای درمان بیش فعالی خود هستند.

مراجعه به پزشک برای درمان اختلال نقض توجه

 آیا درمان بیش فعالی با آر تی ام اس معایبی دارد؟

هر درمانی با وجود اثرات مثبتی که دارد، می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد؛ در ادامه به معایب درمان بیش فعالی با rTMS  اشاره می‌کنیم.

  • دائمی نبودن درمان: یکی از معایب احتمالی rTMS این است که راه‌حل دائمی نیست. درحالی‌که می‌تواند علائم ADHD  را در کوتاه‌مدت کاهش دهد، اما راه‌حل بلندمدتی ارائه نمی‌دهد. این به این معناست که بیماران ممکن است برای حفظ مزایای rTMS  نیاز به ادامه درمان داشته باشند.
  • گران‌بودن درمان: درست است در مزایای این روش درمانی به مقرون‌به‌صرفه بودن آن نسبت به روش‌های درمانی دیگر اشاره کردیم؛ اما این در صورتی است که فرد به جلسات زیادی نیاز نداشته باشد. در واقع می‌توان گفت یکی دیگر از معایب احتمالی rTMS این است که می‌تواند گران باشد. چرا که هزینه درمان بسته به تعداد جلسات موردنیاز و نوع تجهیزات مورداستفاده می‌تواند متفاوت باشد. علاوه بر این، شرکت‌های بیمه ممکن است هزینه rTMS را پوشش ندهند، به این معنی که بیماران ممکن است مجبور شوند هزینه درمان را از جیب خود بپردازند.
  • داشتن عوارض جانبی: در نهایت، خطر عوارض جانبی مرتبط با rTMS وجود دارد. اینها می‌تواند شامل سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و خستگی باشد. علاوه بر این، در برخی موارد خطر تشنج وجود دارد.

به‌طورکلی، درحالی‌که rTMS می‌تواند یک درمان مؤثر برای ADHD باشد، معایب بالقوه‌ای وجود دارد که باید قبل از شروع درمان در نظر گرفته شود. مهم است که قبل از شروع درمان در مورد خطرات و مزایای rTMS با پزشک صحبت کنید.

درمان بیش فعالی با rtms

درمان بیش فعالی با تحریک مغناطیسی مغز در کلینیک تهران rTMS

درمان بیش فعالی کودکان و همین‌طور درمان بیش فعالی بزرگسالان یکی از دغدغه‌های مهم هر خانواده‌ای است که عضوی از خانواده‌شان یا خودشان دچار نقص توجه و بیش فعالی هستند؛ بنابراین باید به مرکز درمانی معتبری مراجعه کنند که علاوه بر اینکه مورد تأیید سازمان‌های رسمی است؛ پزشکان متخصص و دستگاه‌های مجهز داشته باشد. خوشبختانه کلینیک تهران rTMS  مرکزی مجهز به فناوری‌های روز دنیا است که پزشکان مجربی دارد؛ بنابراین برای درمان بیش فعالی با تحریک مغناطیسی مغز در کلینیک تهران آر تی ام اس، کافی است که با این مجموعه در تماس باشید.

سخن پایانی

کسانی که به دنبال یک گزینه درمان بیش فعالی بدون دارو هستند که ایمن هم باشد، می‌توانند به درمان بیش فعالی با rtms فکر کنند. این روش، یک درمان ابتکاری جدید برای کسانی است که از ADHD و نقص توجه رنج می‌برند؛ ضمن اینکه اثرگذار بر فعالیت الکتریکی در مغز انسان است. به طور کلی از این فناوری برای درمان انواع مختلف اختلالات سلامت روان استفاده می‌شود؛ چرا که بسیاری از اختلالات، ناشی از سطح غیرمعمول فعالیت عصبی در بخش‌هایی از مغز یا تولید نامناسب انتقال‌دهنده‌های عصبی است. علاوه بر این متخصصین مدت‌هاست متوجه شده‌اند که ذهن برای عملکرد به الکتریسیته متکی است و اگر بتوان فعالیت الکتریکی را تغییر داد، می‌توان اختلالات سلامت روان را درمان کرد.

faq

بله، آر تی ام اس به‌عنوان یک روش غیرتهاجمی و بدون نیاز به مصرف دارو، می‌تواند جایگزین یا مکمل درمان دارویی در بیش‌فعالی باشد. این روش از طریق تحریک مغناطیسی نواحی خاصی از مغز که در تنظیم رفتار و تمرکز نقش دارند، به بهبود علائم کمک می‌کند. با این حال، تصمیم‌گیری درباره استفاده از RTMS باید توسط پزشک و پس از ارزیابی وضعیت بیمار انجام شود.

تعداد جلسات موردنیاز برای درمان بیش‌فعالی با RTMS معمولاً بین 20 تا 30 جلسه است، اما بسته به شدت علائم و پاسخ بیمار به درمان ممکن است متفاوت باشد. هر جلسه حدود 20 تا 40 دقیقه طول می‌کشد و باید به‌صورت منظم و با فاصله زمانی مشخص انجام شود تا بهترین نتیجه حاصل شود.

آر تی ام اس یک روش ایمن است و معمولاً عوارض جانبی کمی دارد. شایع‌ترین عارضه، احساس خفیف ناراحتی یا سردرد در ناحیه‌ای است که تحت تحریک قرار گرفته است. این عوارض معمولاً کوتاه‌مدت هستند و به‌سرعت برطرف می‌شوند. پزشک قبل از شروع درمان وضعیت بیمار را ارزیابی می‌کند تا اطمینان حاصل شود که روش RTMS برای او مناسب است.

همچنین بخوانید
آشنایی با انواع امواج مغزی | انواع فرکانس های امواج مغز چه وظایفی برعهده دارند و بیانگر چه چیزی هستند؟ امواج نرمال مغزی چه شکلی است؟
آشنایی با علائم تشنج در خواب و عوارض آن | علائم تشنج کودکان در خواب چیست و چه اثرات و خطراتی برای آنان دارد؟ | درمان تشنج در هنگام خواب
بی حسی بدن نشانه چیست؟ علت بی حسی بدن و علائم همراه با آن | آیا بی حسی و بی حالی بدن خطرناک است؟ بی حسی یک طرفه بدن نشانه چیست؟
درمان نوروتراپی چیست؟ آشنایی با مزایا و عوارض نوروتراپی مغز | هزینه نوروتراپی چقدر است؟ چه روش هایی در نوروتراپی مورد استفاده قرار می گیرد؟

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: