حتما در سالهای اخیر نام بیماری ام اس را بیشتر از گذشته شنیدهاید؛ چون از یک طرف افراد بیشتری با آن درگیر شدهاند. از طرف دیگر هم تلاشهای بسیاری صورت گرفته است تا بتوان این عارضه را درمان کرد. تشخیص زودهنگام این بیماری بسیار مهم است. اما بیماری ام اس چیست؟ در این بیماری سیستم ایمنی بدن به قسمت میلین حمله میکند و باعث میشود مغز نتواند ارتباط خود را با سایر قسمتهای بدن داشته باشد. این اتفاق اعصاب بخشهای مختلف بدن را درگیر میکند و باعث از بین رفتن آنها میشود.
ام اس خود را با علائم مختلفی مانند ضعف حرکتی و احساس خستگی نشان میدهد. برای اینکه این اتفاق پیش نیاید، تشخیص ام اس با استفاده از تست نوار عصب و عضله یکی از روشهای موثری است که پزشکان از آن کمک میگیرند.
در این مقاله قرار است برایتان در مورد تشخیص ام اس با نوار عصب و عضله صحبت کنیم. در ابتدا شما را با این روش آشنا میکنیم. برایتان میگوییم چطور انجام میشود و پزشکان از چه تجهیزاتی برای آن استفاده میکنند. سپس، شما را در جریان مزایا و محدودیتهای آن میگذاریم. پس، برای آشنایی بیشتر با کاربرد انواع نوار عصب و عضله ادامه مطلب را تا انتهای آن بخوانید.
نوار عصب و عضله
در ابتدا بهتر است توضیح دهیم که نوار عصب و عضله چیست. در کنار گزینههای مختلف تشخیص و درمان ام اس مانند آزمایش خون و MRI استفاده از نوار عصب و عضله برای تشخیص ام اس تجویز میشود. ام اس در ابتدا علائم شدید و یکنواختی ندارد. بعضی اوقات نشانههای آن چندان معلوم نیستند و ممکن است بیمار آن را نادیده بگیرد؛ اما بعد از گذشت مدتی کوتاه یا طولانی، تمام نشانهها خود را بهصورت واضح نشان میدهد و در بدن ماندگار میشود.
همچنین بخوانید: تفاوت MRI و نوار مغزی
اگر بتوان این نشانهها را در همان ابتدا تشخیص داد و از درمان درست برای آن استفاده کرد؛ جلوی بیماری قبل از پیشرفت آن گرفته میشود. خوشبختانه تشخیص ام اس با نوار عصب و عضله این شرایط را فراهم کرده است. در بیماری ام اس سرعت ارسال پیام اعصاب به بخشهای مختلف کندتر از زمانهایی است که فرد، سالم است. در تشخیص ام اس با نوار عصب و عضله، پزشک مدت زمان ارسال پیام از قسمتهای مختلف را به مغز بررسی میکند. در این آزمایش مشخص میشود سرعت ارسال چقدر است و میلینی که به دور عصبها کشیده شده است، چقدر آسیب دیده است.
برای انجام کار، از الکترود و سوزن استفاده میشود. پزشک الکترودها را در قسمتهای مختلف بدن میگذارد. این وسیله باعث میشود عضله و عصب موردنظر تحریک شود. سپس، از سوزنهای برای ادامه روند نوار عصب و عضله برای تشخیص ام اس استفاده میشود. این سوزنها شبیه سوزنهایی هستند که برای تزریق دارو به بدن استفاده میشوند؛ یعنی سوراخ دارند؛ اما این روش تشخیصی هیچ دارویی به شما تزریق نمیکند. تنها شکل ظاهری آنها به این صورت است.
کاربرد نوار عصب و عضله برای تشخیص ام اس
تشخیص MS با نوار عصب و عضله نیازی به جراحی ندارد و روشی کمخطر به حساب میآید؛ چون تنها با قرار گرفتن چند الکترود و سوزن در بدن و شوک دادن، میتوان آن را انجام داد. این روش هیچ دوره نقاهتی ندارد؛ پس، بهراحتی بعد از انجام آن میتوان به خانه رفت. اگر بعد از انجام آن بیمار احساس درد داشت، استفاده از داروهای مسکن میتواند به از بین رفتن آن کمک کند.
تشخیص ام اس با نوار عصب و عضله محدودیتهایی هم به همراه دارد. درست است روشهای تست نوار عصب عضله یکی از جدیدترین روشهاست؛ اما ممکن است پزشک با آن متوجه بیماری نشود. به همین خاطر، لازم است در کنار آن، به سراغ روشهای دیگر مانند ام ار آی هم رفت. با اینحال نمیتوان این روش را نادیده گرفت؛ چون با انجام آن و تشخیص بهموقع بیماری تا اندازه زیادی میتوان جلوی اتفاقات بد آینده را گرفت.
همچنین بخوانید: تشخیص دیسک کمر با نوار عصب و عضله
فرایند انجام آزمایش نوار عصب و عضله برای تشخیص بیماری ام اس
آماده شدن برای انجام آزمایش از خانه شما شروع میشود. لازم است قبل از انجام این کار حتما دوش بگیرید. هدف از انجام این کار کم کردن مقدار چربیهای روی پوست است. با توجه به این مساله، بهتر است دیگر از هیچ کرم یا لوسیونی استفاده نکنید. علاوهبراین، برای انجام راحتتر آزمایش، لباسهایی بپوشید که گشاد هستند. البته نگران نباشید. اگر لباستان مناسب نباشد، وقت آزمایش لباس مناسب در اختیارتان قرار میگیرد که استفاده کنید.
قبل از اینکه تست انجام شود، لازم است دکتر در جریان داروهایی که بیمار مصرف میکند، قرار بگیرد. بعضی از داروهای رقیقکننده خون مانند آسپیرین در روند انجام کار اختلال ایجاد میکنند؛ به همین خاطر، با توصیه پزشک ممکن است لازم باشد مصرف آنها را قطع کنید. همینطور، در حین انجام کار نباید اشیا فلزی همراهتان باشد؛ چون باعث مشکل در نتیجه نهایی میشود.
ممکن است در طول انجام تست، حال بیمار بهم بخورد. از آنجایی که این روش آزمایش، نیازی به ناشتا بودن ندارد؛ خوب است بیمار از قبل چیزی بخورد؛ اما بهتر است غذا سبک باشد که بیمار را دچار مشکل نکند. علاوهبراین، از 2 تا 3 ساعت قبل از آزمایش، استفاده از خوراکیهای کافئین و قنددار مجاز نیست و نباید در این مدت سیگار کشید.
فرایند انجام نوار عصب و عضله
در ابتدا پزشک به شما میگوید روی تخت بنشینید یا دراز بکشید.
- سپس، به سراغ مرحله اول انجام تست میروید. در این مرحله الکترودها روی قسمتهای مختلف بدن که درد میکنند، قرار میگیرند. بعد از اینکه الکترودها روی بدن قرار گرفتند، بدن باید بیحرکت بماند. عضله سالم هیچ حرکتی از خود نشان نمیدهد و در آن، خبری از الگوی غیرطبیعی نیست. درصورتیکه اگر عضله و عصب دچار مشکل باشد، حرکات غیرنرمالی خواهد داشت. پزشک در طول روند تشخیص ام اس با نوار عصب و عضله ممکن است از شما بخواهد بخشی از بدن خود را شل یا منقبض کنید. اگر صحبتی در این باره با شما نکرد، باید بدنتان را به همان شکل سابق و بهصورت بیحرکت نگه دارید.
- در مرحله دوم پزشک به سراغ سوزنها میرود. بعد از ضدعفونی کردن بخشهای لازم در بدن، سوزن را در همان نقطه وارد میکند. این کار بررسی میکند میزان فعالیت عضلات را در هنگام استراحت و انقباض چقدر است. سپس، این اطلاعات به صورت آمار و ارقام درمیآید و به پزشک میگوید شرایط بیمار چگونه است. انجام این کار بین نیم تا یک ساعت طول میکشد. مدت زمان از فردی به فرد دیگر متغیر است و به شرایط بیمار بستگی دارد.
- بعد از اینکه تشخیص ام اس با نوار عصب و عضله انجام شد، پزشک بیمار را در جریان نتیجه میگذارد. با بررسی مشخص میشود، آیا ماهیچهها فعالیت کمتری نسبت به یک فرد عادی دارند یا خیر. اگر جواب مثبت باشد، مشخص میکند کدام عضلهها دچار این مساله هستند و مقدار شدت آن چقدر است. این شناسایی به پزشک کمک میکند روش درمان مناسب را پیدا کند. گاهی اوقات ممکن است لازم به جراحی باشد یا تنها دارو برای آن کافی باشد. این مساله به نظر پزشک بستگی دارد و نمیتوان بدون انجام تست و نظر متخصص تصمیمی برای آن گرفت.
- بعد از انجام آزمایش ممکن است در نقاطی که سوزن قرار گرفته است، کمی خونریزی اتفاق بیفتد. البته نگران نباشید. مقدار این خون بسیار کم است. همینطور، بعد از انجام نوار عصب دست یا نوار عصب پا ممکن است کمی در بدن خود درد داشته باشید، این طبیعی است. بهتر است در این زمان به سراغ کمپرس آب سرد بروید تا این مسائل برطرف شود. علاوهبراین، با توجه به فشاری که به بدن آمده، بهتر است برای چند ساعت استراحت کنید و در این مدت رانندگی نکنید. اگر احساس کردید بعد از گذشت چند روز در علائم شما هیچ تغییری ایجاد نشدهاست، حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد تشخیص ام اس با نوار عصب و عضله صحبت کردیم. گفتیم که این گزینه یکی از روشهای تشخیصی است که در کنار گزینههای دیگر میتواند بیمار را زودتر در جریان بگذارد. روش انجام کار را توضیح دادیم. شاید استفاده از الکترودها کمی ترسناک باشد و باعث شود بیمار استرس بگیرد؛ اما بهتر است بیمار تمام تلاش خود را به کار بگیرد که استرس را از خود دور کند؛ چون این اتفاق روی نتیجه هم اثر میگذارد و اجازه نمیدهد آزمایش نتیجه واقعی را نشان دهد. در این زمان، رفتار درست پزشک میتواند تا اندازه زیادی به بیمار کمک کند. پزشکانی که بیمار را در جریان روند انجام کار قرار میدهند، به آنها کمک میکنند، استرس را از خود دور کنند.
اگر قرار است برای تشخیص ام اس تحریک مغناطیسی مغز rtms را انجام دهید؛ بهتر است به سراغ مرکزی بروید که در این زمینه پیشرو باشد و تمام نکات لازم برای انجام صحیح این تست را در نظر بگیرد.
مجموعه تهران rtms یکی از بهترین گزینهها و از مجهزترین مرکز درمانی tms در تهران است. این مجموعه تمام تلاش خود را به کار گرفته است که بیمار با هیچ عوارض جانبی روبهرو نشود؛ یعنی بعد از انجام تست با کمترین میزان استراحت به روال سابق زندگی خود برگردد. این موسسه نوارهای مختلف مانند نوار عصب کمر را انجام میدهد. تهران rtms از جدیدترین تجهیزات برای انجام کارها کمک گرفته است. این مساله باعث میشود خیالتان از بابت نتیجهای که برای تشخیص ام اس با نوار عصب و عضله دریافت میکنید، راحت باشد. همینطور، این کلینیک از افراد مجرب و کارآزموده کمک گرفته است تا کمترین عوارض متوجه بیمار باشد.
نوار عصب و عضله برای تشخیص ام اس شامل استفاده از الکترودها و سوزنهای نازک است. در حین انجام این تست، ممکن است بیمار احساس ناراحتی خفیفی داشته باشد، بهخصوص در زمان ورود سوزن به عضله. با این حال، درد معمولاً بسیار کم و قابل تحمل است. همچنین، هر گونه درد پس از آزمایش معمولاً با استراحت و استفاده از کمپرس سرد به سرعت کاهش مییابد.
تشخیص اماس با نوار عصب و عضله زمانی ضروری است که بیمار علائمی مانند ضعف عضلانی، خستگی غیرعادی، و مشکلات حرکتی را تجربه میکند. این تست به پزشک کمک میکند تا سرعت ارسال پیامهای عصبی در بدن را بررسی کند و میزان آسیب دیدگی میلین اطراف اعصاب را تشخیص دهد. اگر علائم به صورت مزمن و پایدار باشند، پزشک ممکن است این تست را برای تشخیص دقیقتر تجویز کند.
تشخیص اماس با نوار عصب و عضله میتواند نشانههای اولیه آسیب به اعصاب را نشان دهد، اما معمولاً بهتنهایی کافی نیست. این تست اغلب به عنوان یکی از روشهای تشخیصی در کنار دیگر آزمایشها مانند MRI و آزمایش خون استفاده میشود. ترکیب این روشها به پزشک کمک میکند تا به تشخیص دقیقی برسد و درمان مناسب را برای بیمار تعیین کند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید