تحریک مغناطیسی مغز rtms نوعی درمان غیرتهاجمی برای افسردگی، اضطراب، OCD و PTSD است. علاوه بر این، در زمینههای دیگری همچون آلزایمر، آسیب مغزی اکتسابی و بهبود حافظه نیز تاثیرات مطلوبی را بر جای گذاشته است. این درمان جدید بهبود حافظه شامل اعمال یک میدان پالس الکترومغناطیسی در ناحیه خاصی از مغز، هر روز و طی چند هفته است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بهبود حافظه با rtms و نحوه عملکرد آن تا پایان مقاله با ما همراه شوید.
معرفی روش های درمانی بهبود حافظه
اگر مغز انسان کامپیوتر بود، این امکان وجود داشت که با افزودن چیپ، حافظه ارتقا پیدا کند؛ اما مغز حتی از پیچیدهترین ماشینهای دنیا هم پیچیدهتر است و برای بهبود آن باید به طور مداوم تلاش کرد. از طریق به یاد آوردن چیزها با تمرین حافظه و در کنار آن داشتن رژیم مناسب و عادتهای سالم زندگیکردن میتوان عملکرد مغز را بهبود بخشید.
یکی از بهترین روشهای درمانی بهبود حافظه در دنیای پزشکی، rtms است. تحقیقات بسیاری که در زمینه تاثیر rtms بر حافظه انجام شده است، نشان میدهد که استفاده از این روش درمانی میتواند به طور قابل توجهی حافظه و تمرکز فرد را بهتر کند. برای مثال مطالعهای نشان داد که انجام rtms روی ناحیه پیشانی میتواند حافظه کوتاه مدت را بهبود ببخشد.
نحوه عملکرد تقویت حافظه با rtms چگونه است
Rtms با تحریک مغناطیسی مغز کار میکند و برای بهبود حافظه در بیماران مبتلا به آلزایمر بسیار موثر است. پالسهای مغناطیسی دستگاه، قسمتهایی از مغز را که قبلا توسط متخصصین تعیین شده است، تحریک الکتریکی میکنند. دسته پروانهای شکل دستگاه rtms که کویل نام دارد، دارای یک سیم پیچ است و از طریق ایجاد میدان مغناطیسی، پالس تولید میکند.
همچنین بخوانید: درمان آلزایمر بدون دارو
بیمارانی که از آلزایمر رنج میبرند، باید مطابق با جلسات تعیین شده در مطب حضور پیدا کنند و به حالت درازکش یا نیمهنشسته روی صندلی قرار بگیرند. کمی بعد پزشک متخصص کویل را روی قسمتهای مشخص شده در سر قرار میدهد و به صورت منظم تحریک مغناطیسی به سر وارد میشود.
تمرکز دستگاه آر تی ام اس روی قسمتهایی است که توسط پزشک مشخص شده است تا بهترین نتیجه حاصل شود. بیشتر بیمارانی که از دارو نتیجه نگرفتهاند، به کمک این روش به نتایج مثبتی رسیدهاند.
مزایای بهبود حافظه با rtms
مهمترین فواید تقویت حافظه با rtms شامل موارد زیر میشوند:
- عدم نیاز به مسکن و بیهوشی
گاهی اوقات عملهایی که در آنها از مواد آرامبخش یا بیهوشی استفاده میشود، میتواند تهدیدی برای سلامتی باشد و حتی با ترس و اضطراب همراه شوند. استفاده از آرامبخشها یا بیهوشکردن بیمار میتواند عوارض جانبی منفی زیادی همچون استفراغ، گیجی، اختلال عملکرد شناختی و هذیان به دنبال داشته باشد. برعکس، rTMS یک روش بهبود حافظه بدون دارو و بیهوشی است و بسیاری از خطرات را به حداقل میرساند.
- عوارض جانبی کم
rTMS با عوارض جانبی بسیار کمی همراه است. تنها بین 10 تا 30 درصد از بیماران ممکن است عوارضی همچون سردرد را تجربه کنند. با این حال، خطر بسیار کمی (کمتر از 1:10000) وجود دارد که rTMS میتواند باعث تشنج شود؛ بنابراین قبل از دریافت روش تقویت حافظه با rTMS باید غربالگری انجام شود.
- بهبودی سریع
در روش بهبود حافظه با rtms نتایج بهبودی خیلی زود و در هفته اول یا دو هفته بعد از درمان مشخص میشوند و مانند مصرف دارو نیست که به دورههای طولانی نیاز داشته باشد.
- نداشتن دوره نقاهت
از آنجایی که بعد از انجام این روش درمانی به بیمار آرامبخش داده نشده یا بیهوش نمیشود، عملا نیازی به دوره نقاهت بعد از فرآیند درمان نیست.
- بهبودهای شناختی
اغلب اوقات افسردگی باعث اختلالات شناختی میشود و بیماران شاهد افزایش عملکرد شناختی هستند. طبق تحقیقات انجام شده، در صورتی که فردی را با rTMS با فرکانس بالا مورد درمان قرار دهیم، باعث میشویم که توجه، حافظه و عملکرد اجرایی وی همچون تصمیمگیری و استدلال بهبود یابد.
آیا تقویت حافظه با rtms معایبی دارد
این روش درمانی به طور کلی ایمن است و عوارض جانبی و معایب زیادی ندارد. درواقع میتوان گفت در صورتی که پروتکلها و رویههای صحیح رعایت شوند، میزان عوارض جانبی به صفر یا به حداقل خواهد رسید.
- شایعترین معایب بهبود حافظه با rtms، احساس ناراحتی خفیف در پوست سر یا حتی سردرد ناگهانی بلافاصله بعد از روند درمان است. به کمک داروهای ضد درد میتوان این عارضه را برطرف کرد.
- برخی از بیماران ممکن است حین درمان صدای زنگ را در گوش خود بشنوند. برای کاهش میزان سر و صدا، میتوان از گوشگیرها در طول درمان استفاده کرد.
- یکی دیگر از معایب بسیار نادر rtms، تشنج است که ممکن است از هر 10000 نفر یک نفر را درگیر کند. این عارضه در افراد سالمی که هیچ نوع بیماری ندارند، خیلی کمتر است.
بیماران بعد از انجام روش درمانی rtms میتوانند فعالیتهای روزانه خود ازجمله رانندگی را از سر بگیرند. به طور کلی، برخی از عوارض جانبی نادر rtms شامل مشکل شنوایی موقت، سبکی سر، تشنج و سردردهای خفیف میشود.
تقویت حافظه با rtms در کلینیک تهران rtms
برای انجام روش درمانی تقویت حافظه با rtms، باید به مراکز تخصصی که تجهیزات و تجربه کافی دارند، مراجعه شود. rtms در بسیاری از کشورها یک روش درمانی شناخته شده است، اما متاسفانه فعلا در کشور ما آنطور که باید شناخته نشده و دستگاه آن تنها در برخی از کلینیکها و مطبها دیده میشود.
خوشبختانه کلینیک تهران آر تی ام اس با استفاده از روش از این دستگاه میتواند به بیمارانی که از آلزایمر رنج میبرند کمک کند. علاوه بر درمان آلزایمر، متخصصین این کلینیک از این روش درمانی به منظور درمان اسکیزوفرنی، ام اس، اعتیاد، اوتیسم، افسردگی، پارکینسون و غیره نیز استفاده میکنند.
تعداد جلسات مورد نیاز برای بهبود حافظه با این روش درمانی در هر بیمار متفاوت است. به طور معمول، هر جلسه بین 30 تا 60 دقیقه طول میکشد و بیمار باید هفتهای 5 بار تا زمان بهبودی آن را انجام دهد.
کلینیک تهران rtms تمام تلاشش را به کار گرفته است تا بیماران هیچگونه عارضه جانبی را تجربه نکنند و با کمترین میزان استراحت بتوانند روال زندگیشان را به دست بگیرند. در این مجموعه از جدیدترین دستگاههای rtms استفاده میشود تا خیال بیماران از بابت نتیجهای که دریافت میکنند، راحت باشد.
سخن پایانی
تحریک مغناطیسی مغز (rTMS) یک روش نوین و غیرتهاجمی برای بهبود حافظه و عملکرد شناختی است که به ویژه در بیماران مبتلا به آلزایمر، افسردگی و سایر مشکلات شناختی تأثیرات مثبت قابل توجهی داشته است. این روش بدون نیاز به دارو و بیهوشی، با حداقل عوارض جانبی و بهبودی سریع، یک گزینه درمانی امیدوارکننده محسوب میشود. اگر به دنبال راهکاری مطمئن برای تقویت حافظه با rtms هستید، مشورت با متخصصین و انجام جلسات rTMS در یک مرکز درمانی معتبر میتواند راهگشا باشد.
بله، تحقیقات علمی نشان داده است که rTMS میتواند عملکرد شناختی و حافظه را بهبود بخشد، به ویژه در افرادی که دچار آلزایمر، افسردگی یا اختلالات شناختی هستند. این روش با تحریک نواحی خاصی از مغز، باعث افزایش فعالیت عصبی و تقویت ارتباطات بین نورونها میشود.
rTMS معمولاً ایمن است و عوارض جانبی کمی دارد. برخی افراد ممکن است دچار سردرد خفیف یا احساس ناراحتی در پوست سر شوند که معمولاً موقتی است. احتمال بروز تشنج بسیار نادر است (کمتر از 1 در 10,000). استفاده از گوشگیر میتواند از هرگونه صدای ناخوشایند در حین درمان جلوگیری کند.
تعداد جلسات بسته به شرایط بیمار متفاوت است. معمولاً هر جلسه بین 30 تا 60 دقیقه طول میکشد و بیمار باید هفتهای 5 جلسه برای چند هفته متوالی درمان را ادامه دهد تا نتایج مطلوب حاصل شود. پزشک پس از بررسی وضعیت فرد، تعداد جلسات مناسب را تعیین میکند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید