میگرن، یک اختلال عصبی و یکی از انواع بیماری های مغز و اعصاب محسوب میشود که مهمترین علامت آن، سردرد شدید است. این سردرد شدید ممکن است با حالت تهوع، استفراغ و حساسیت به نور همراه باشد. همه افراد ممکن است دچار این اختلال شوند؛ ولی، زنان حدود 3 الی 4 برابر مردان به این اختلال مبتلا میشوند.
در ادامه این مطلب، توضیح میدهیم که میگرن چیست و شما را با هر آنچه که باید درباره این بیماری بدانید مانند علل، علائم، انواع، خطرات و روشهای درمان آن مانند دارودرمانی، درمانهای خانگی و دستگاه rtms آشنا میکنیم. دستگاه rtms در تهران آرتیاماس، یکی از جدیدترین روشهای درمان این اختلال به شمار میرود.
میگرن چیست؟
همهی افراد در طول زندگی خود بارها سردرد را تجربه میکنند، اما سردرد میگرنی و نشانههای متفاوت است. برخی از افراد به دلیل تجربهی سردردهای شدید، گمان میکنند که به بیماری میگرن دچار شدهاند، در حالی که میگرن سردردی متفاوت است و معمولا یک طرف سر را درگیر میکند. میگرن سردردی نبض دار است که معمولا با بی اشتهایی، حالت تهوع و استفراغ همراه بوده و به حدی شدید است که کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. شدت و میزان حملات میگرن در افراد مختلف، متفاوت است. همچنین لازم است بدانید که میگرن انواع مختلفی دارد که در همین مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
درد میگرن کجای سر است
یکی از سوالات رایج این است که در میگرن کجای سر درد میکند؟ در بیشتر اوقات، درد این اختلال در یک سمت از سر احساس میشود. در برخی اوقات، این درد ممکن است به سمت دیگر سر منتقل شود. همچنین ممکن است در هر نقطهای از سر، گردن و صورت یا همه بخشهای آنها احساس شود. در بدترین حالت، این درد با حساسیت به نور، صدا یا بوها همراه است. دستگاه rtms میتواند به کاهش درد یا توقف آن کمک کند. اگر درباره هزینه هر جلسه آر تی ام اس کنجکاو هستید، با شمارههای درجشده در سایت تماس بگیرید.
علائم میگرن چیست
علائم میگرن ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. در بیشتر افراد، علائم این بیماری در هر یک از مراحل آن عبارتاند از:
- علائم مرحله پیش از سردرد: چند روز یا چند ساعت قبل از سردرد، حدود 60% از افراد مبتلا دچار علائمی مانند حساسیت به نور، صدا و بو، خستگی، تغییر در اشتها، تغییر در خلق، تشنگی شدید، نفخ، یبوست یا اسهال میشوند.
- علائم مرحله هاله: علائم این مرحله ناشی از سیستم عصبی شما هستند و بهتدریج شروع میشوند. افراد ممکن است این علائم را به مدت کمتر از یک ساعت تجربه کنند. دیدن نقطههای سیاه و خطوط، داشتن دید تونلی، ازدستدادن بینایی، گزگز و بیحسی در یک سمت از بدن، مشکل در صحبتکردن، داشتن احساس سنگینی روی بازوها و پاها، زنگزدن گوش و تغییر در حواس بویایی، چشایی و لامسه از علائم این مرحله محسوب میشوند.
- علائم مرحله حمله: در ابتدای این مرحله، سردرد اغلب خفیف و مزمن است. سپس به دردی ضرباندار تبدیل میشود و ممکن است حدود 4 ساعت یا حتی 3 روز طول بکشد. این درد ممکن است در جلوی سر یا همه بخشهای آن احساس شود و معمولا در طول انجام فعالیت فیزیکی بدتر میشود. در این مرحله، حدود 80% و 50% از افراد مبتلا به ترتیب دچار حالت تهوع و استفراغ میشوند. همچنین ممکن است دچار رنگپریدگی شوند و احساس ضعف داشته باشند.
- علائم پس از سردرد: علائم این مرحله ممکن است یک روز طول بکشند. احساس خستگی، احساس خوشحالی غیرعادی، درد و ضعف عضله و تغییر در اشتها از علائم این مرحله به شمار میروند.
علت میگرن چیست
پزشکان ممکن است بتوانند این اختلال را با نوار مغزی یا eeg تشخیص دهند؛ ولی، نمیتوانند اطلاعاتی درباره علت آن به دست آورند. به عبارت دیگر، علت دقیق این اختلال مشخص نیست. علت آن ممکن است با تغییراتی در مغز و ژنها مرتبط باشد. در سالهای پیشین، دانشمندان تصور میکردند که تغییرات جریان خون در مغز باعث ایجاد چنین سردردهایی میشوند؛ ولی، اکنون بیشتر آنها بر این باور هستند که میتوانند به ایجاد درد کمک کنند؛ ولی، آغازگر آن نیستند.
همچنین بخوانید: تشخیص میگرن با نوار مغز
به عقیده آنها، ابتدا سلولهای عصبی بیشفعال پیامهایی را میفرستند و عصب سه قلو را تحریک میکنند. در مرحله بعدی، پپتید مرتبط با ژن کلسیتونین آزاد میشود و باعث ایجاد تورم در رگهای خونی پوشش مغز میشود. سپس انتقالدهندههای عصبی (پیامرسانهای شیمیایی بدن که با نام ناقل عصبی نیز شناخته میشوند) باعث ایجاد سردرد میگرنی و التهاب میشوند.
علت میگرن در خانم ها
در ابتدای این مطلب گفتیم که زنان حدود 3 الی 4 برابر بیشتر از مردان دچار این بیماری میشوند. البته این آمار تنها برای بعد از بلوغ صادق است. زنان ممکن است به دلایل زیر به این بیماری مبتلا شوند:
- هورمونها: بعد از بلوغ، چرخه قاعدگی در بیشتر زنان شروع میشود که شامل نوسانات ماهانه در هورمونهایی مانند پروژسترون و استروژن است. این هورمونها میتوانند روی سیستم عصبی و مغز تأثیر بگذارند و احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
- استرس: استرس نیز میتواند علت این اختلال باشد. برخی از محققان بر این باور هستند که از آنجاییکه استرس باعث افزایش التهاب در بدن میشود، میتواند افراد را دچار این بیماری کند. تأثیر استرس در زنان ممکن است بزرگتر از تأثیر استرس در مردان باشد. تحقیقات آزمایشگاهی نشان میدهند که سطح التهاب موشهای مؤنث پس از استرس بیشتر از موشهای مذکر است.
- ژنها: دانشمندان تاکنون 38 نوع تنوع ژنتیکی (جهش و نوترکیبی) را شناسایی کردهاند که ممکن است در ایجاد سردردهای میگرنی تأثیرگذار باشند. برخی از تحقیقات نشان میدهند که این تنوعهای ژنتیکی ممکن است تأثیرات متفاوتی روی مردان و زنان بگذارد.
خطرات میگرن
سوالی که پیش میآید این است که آیا میگرن خطرناک است؟ در جواب باید گفت که اگر شما نیز علائم سردرد میگرنی را دارید، حتما باید به پزشک مراجعه کرده و برای درمان اقدام کنید وگرنه میتواند خطراتی را برای شما به همراه داشته باشد.خطرات این بیماری عبارتاند از:
- میگرن طولانی یا پیوسته: بیشتر انواع این بیماری معمولا حدود 4 الی 72 ساعت طول میکشد؛ ولی، سردرد در این نوع میگرن شدید است و بیش از 72 ساعت طول میکشد. در این نوع، درد نمیگذارد خواب کافی داشته باشید و حالت تهوع شما را دچار کمآبی میکند.
- سکته قلبی: این خطر نادر است و در بیشتر اوقات، زنان جوان دچار آن میشوند. این خطر همیشه با علائمی غیرطبیعی مانند گزگز دستها و صورت همراه است. زنان زیر 45 سال که سیگار میکشند و قرصهای ضدبارداری مصرف میکنند، بیشتر از دیگران دچار سکته قلبی میشوند.
- هاله پایدار بدون سکته قلبی: حدود 25% از افراد مبتلا به این بیماری دارای هاله هستند؛ ولی، در برخی از اوقات، هاله بیش از یک هفته پس از حمله طول میکشد. در موارد نادر، هاله با علائمی مانند مشکل در تنفس و بیحسی همراه است و ماهها و سالها طول میکشد.
- تشنج: در موارد نادر، تشنج ممکن است در طول یا بلافاصله پس از میگرن باهاله رخ دهد.
- افسردگی و اضطراب: افراد مبتلا به این بیماری، بیشتر از دیگران دچار افسردگی و اضطراب میشوند.
- سرگیجه: اگر دچار سرگیجه میگرنی شوید، ممکن است احساس کنید که در حال چرخش هستید و تعادل خود را از دست بدهید. افرادی که مستعد بیماری حرکت هستند، بیشتر از دیگران دچار این خطر میشوند.
- بیخوابی: درد و دیگر علائم میتوانند مانع به خوابرفتن یا در خواب ماندن شما شوند. بیخوابی در افرادی که به انواع شدید این بیماری مبتلا هستند، شدیدتر و متداولتر است.
آیا میگرن باعث مرگ می شود؟
مطالعهای در سال 2020 نشان داد که هیچ ارتباطی بین میگرن و مرگ به هر علتی وجود ندارد. البته محققان دریافتهاند که احتمال مرگ به علت مشکلات قلبی و عروقی در افراد مبتلا به میگرن هالهای بیشتر از دیگران است. این بیماری میتواند خطر بیماری قلبی مانند حمله قلبی و آنژین را افزایش دهد. همچنین میتواند خطر مشکلات مرتبط با عروق کرونر و سایر مرگهای مرتبط را حدود 50% افزایش دهد.
انواع میگرن
انواع میگرن به دستههای مختلفی تقسیم میشود که میگرن هالهای و میگرن بدون هاله از متداولترین انواع آن محسوب میشوند. دیگر انواع این بیماری عبارتاند از:
میگرن قاعدگی
اگر سردرد مرتبط با قاعدگی باشد، با این نام شناخته میشود. در این نوع، سردرد معمولا 2 روز قبل از شروع دوره قاعدگی ایجاد میشود و سه روز طول میکشد. این نوع معمولا هاله ندارد.
میگرن خاموش
اگر دچار این نوع شده باشید، علائم هاله را مشاهده میکنید و سردردی ندارید. همچنین ممکن است علائم دیگری مانند حالت تهوع را تجربه کنید. علائم این نوع معمولا حدود 20 الی 30 دقیقه طول میکشند.
میگرن نیمه فلجی
اگر دچار این نوع شده باشید، علائمی مانند فلج کوتاهمدت و ضعف را در یک سمت از بدن خود تجربه میکنید. همچنین ممکن است علائم دیگری مانند بیحسی، سرگیجه یا مشکلات بینایی را نیز تجربه کنید. از آنجاییکه این علائم ممکن است نشانه سکته باشند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
میگرن چشمی
میگرن شبکیه، نام دیگر این نوع اختلال است. ازدستدادن کلی یا جزئی کوتاهمدت بینایی و درد خفیف و مزمن پشت چشم که به بخشهای دیگر سر گسترش مییابد، از علائم این نوع محسوب میشوند. اگر تغییری در بینایی خود مشاهده میکنید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
میگرن کلاسیک
در این نوع بیماری شخص قبل از وقوع سردرد نشانههایی را احساس میکند که به آن "اورا" گفته میشود و معمولا با شنیدن صدا و دیدن نورهای سفید و خمیازههای طولانی همراه است.
سرگیجه میگرنی
اگر دچار این نوع شده باشید، علائمی مانند مشکل در حفظ تعادل، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ را تجربه میکنید. این نوع معمولا در افرادی که سابقه بیماری حرکت دارند، مشاهده میشود.
میگرن شکمی
دانشمندان اطلاعات زیادی درباره این نوع ندارند. این نوع اغلب در کودکان مشاهده میشود و درد معده، حالت تهوع و استفراغ از علائم آن به شمار میروند. با گذشت زمان، این نوع ممکن است به میگرن هالهای تبدیل شود.
میگرن با هاله ساقه مغز
علائمی مانند سرگیجه، گیجی و ازدستدادن تعادل ممکن است پیش از سردرد این نوع میگرن مشاهده شوند. درد نیز ممکن است در پشت سر احساس شود. این علائم معمولا بهصورت ناگهانی شروع میشوند و ممکن است با علائم دیگری مانند مشکل در صحبتکردن، زنگزدن گوش و حالت تهوع همراه باشند. این نوع با تغییرات هورمونی مرتبط است و معمولا زنان جوان به آن مبتلا میشوند.
میگرن پیوسته یا طولانی
این نوع شدید میتواند بیش از 3 روز طول بکشد. درد و حالت تهوع در این نوع بسیار شدید هستند و ممکن است مجبور شوید به بیمارستان مراجعه کنید. در برخی اوقات، ترک دارو یا داروها ممکن است شما را دچار این نوع کند.
میگرن چشم فلجی
درد اطراف چشم و فلج عضلات اطراف آن از علائم این نوع محسوب میشوند. از آنجایی که این علائم ممکن است ناشی از فشار روی عصب پشتی چشم یا آنوریسم باشد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. همچنین ممکن است افتادگی پلک، دوبینی و دیگر مشکلات بینایی را نیز تجربه کنید.
پیشگیری از میگرن
هرچند نمیتوان به طور قطع از بروز این سردرد جلوگیری کرد، ولی برای ابتلای کمتر به آن بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- از عوامل تشدیدکننده بیماری خود اجتناب کنید. اطلاعاتی درباره الگوهای علائم خود یادداشت کنید تا بتوانید عوامل تشدیدکننده بیماری خود را پیدا کنید. در بخش بعدی، به معرفی این عوامل میپردازیم تا در شناسایی آنها به شما کمک کنیم.
- استرس خود را با تکنیکهای آرامسازی مانند یوگا و تنفس آگاهانه یا دارو مدیریت کنید.
- برنامه منظمی برای وعدههای غذایی خود تدوین کنید.
- مایعات زیادی بنوشید.
- بهاندازه کافی استراحت کنید.
- ورزشهای سبک و متوسطی را بهصورت منظم انجام دهید.
- اگر در نزدیکی دوران قاعدگی خود دچار این سردرد میشوید یا با تغییر در سبک زندگی نمیتوانید از آنها پیشگیری کنید، با پزشکی معتبر صحبت کنید.
دستگاههایی نیز میتوانند به پیشگیری از این بیماری کمک کنند؛ برای مثال، دستگاه سفالی که دستگاهی مشابه هدبند است، پالسهای الکتریکی را به پیشانی ارسال میکند. این دستگاه روی عصب سهقلو که با این بیماری مرتبط است، تأثیر میگذارد. شما میتوانید از این دستگاه هر روز به مدت 20 دقیقه استفاده کنید. دستگاه دیگری به نام گاماکور سیگنالهای الکتریکی خفیفی را به سمت فیبرهای عصب واگ در گردن ارسال میکند. این دستگاه میتواند درد را تسکین دهد و به پیشگیری از این بیماری کمک کند.
عوامل تشدید کننده میگرن
برخی از متداولترین عوامل تشدیدکننده این بیماری عبارتاند از:
- تغییرات هورمونی: بسیاری از زنان در نزدیکی دوران قاعدگی، بارداری یا تخمکگذاری دچار سردرد میشوند. یائسگی، داروهای ضدبارداری و درمان جایگزینی هورمون نیز میتوانند میزان هورمونها را تغییر دهند.
- استرس: زمانی که استرس دارید، مغز شما مواد شیمایی خاصی را آزاد میکند. این مواد میتوانند باعث تغییر رگهای خونی شوند و بهتبع آن، شما را دچار نوع این اختلال کنند.
- غذاها: برخی از مواد غذایی و نوشیدنیها مانند پنیر کهنه، الکل و افزودنیهایی مانند نیتراتها (که در پپرونی، هاتداگ و کالباس وجود دارند) و مونوسدیم گلوتامات ممکن است عوامل تشدیدکننده این بیماری باشند.
- نخوردن وعدههای غذایی
- کافئین: اگر محصولات حاوی کافئین را بیش از اندازه مصرف کنید یا آنها را همانند گذشته مصرف نکنید، ممکن است دچار این اختلال شوید. البته خوب است بدانید که کافئین میتواند درمانی برای حملههای میگرنی حاد باشد.
- تغییر در آبوهوا: جبهه طوفان، تغییر در فشار هوا، بادهای شدید یا تغییر در ارتفاع میتوانند عوامل تشدیدکننده این بیماری باشند.
- حواس: صداهای شدید، نورهای روشن و بوهای قوی میتوانند برخی از افراد را دچار این بیماری کنند.
- داروها: داروهای وازودیلاتور که رگهای خونی را گشاد میکنند، میتوانند آنها را تحریک کنند.
- فعالیت فیزیکی: فعالیت فیزیکی مانند ورزش و رابطه جنسی میتواند شما را دچار این بیماری کند.
- مصرف تنباکو
- تغییر در خواب: اگر بیش از اندازه بخوابید یا بهاندازه کافی نخوابید، ممکن است دچار این اختلال شوید.
درمان میگرن
هانطور که دلیل اصلی بروز میگرن مشخص نیست، متأسفانه، درمانی قطعی هم برای این اختلال وجود ندارد؛ ولی، روشهای زیر میتوانند به درمان آن کمک کنند:
دارو درمانی
داروهای مسکن بدون نسخه اغلب میتوانند به بهبود سردرد کمک کنند. استامینوفن، آسپرین، کافئین و ایبوپروفن از ترکیبات اصلی این داروها محسوب میشوند. به خاطر داشته باشید که اگر داروهای مسکن بدون نسخه را بیش از اندازه مصرف کنید، دچار سردرد برگشتی خواهید شد. اگر این داروها را بیش از 2 روز در هفته مصرف میکنید، با پزشک ملاقات کنید و از او بخواهید داروهای بهتری را برای شما تجویز کند. پزشک ممکن است داروهای زیر را تجویز کند:
- سلکوکسیب: اگر برخی از هورمونها در خون زیاد باشند، میتوانند باعث ایجاد درد شوند. این دارو که نوعی داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی محسوب میشود، مانع تولید این هورمونها میشود. برخی از انواع این دارو قرص و برخی دیگر مایع هستند.
- تریپتانها: ترپپتانها که ممکن است خوراکی یا تزریقی باشند، میتوانند مواد شیمیایی مغز را متعادل کنند.
- آنتاگونیستهای گیرنده CGRP: اگر داروهای ذکرشده نتوانند به بهبود علائم این بیماری کمک کنند، پزشک ممکن است این نوع داروهای خوراکی را تجویز کند.
- لاسمیدیتان: این داروی خوراکی میتواند سردرد، حالت تهوع و حساسیت به نور یا صدا را کاهش دهد.
- ارگوتامین: این دارو نیز روی مواد شیمایی مغز تأثیر میگذارد.
- داروی حالت تهوع: اگر سردرد با حالت تهوع همراه باشد، پزشک ممکن است این دارو را تجویز کند.
درمان میگرن با تزریق بوتاکس
اگر داروها نتوانند به کاهش علائم این بیماری کمک کنند، سردرد شما شدید است یا بیش از سه یا چهار بار در ماه دچار سردرد میشوید، پزشک ممکن است درمان سردرد با تزریق بوتاکس را به شما پیشنهاد دهد. با تزریق منظم بوتاکس میتوانید شدت یا دفعات سردردهای خود را کاهش دهید.
درمان میگرن با دستگاه rtms
درمان میگرن بدون دارو از طریق تحریک مغناطیسی مغز یا rtms، درمانی غیرتهاجمی است که میتواند به پیشگیری یا کاهش علائم انواع شدید این بیماری کمک کند. تحقیقی در سال 2017 نشان داد که rtms روشی مؤثر و ایمن برای این بیماری بهویژه انواع مزمن آن است. تحقیق دیگری در سال 2021 نشان داد که این روش میتواند به کاهش دفعات و شدت درد و مدتزمان آن کمک کند.
تریپتانها میتوانند با داروهای دیگری مانند داروهای ضدافسردگی تداخل داشته باشند و فرد را دچار سندرم سروتونین کنند؛ در نتیجه، آنها میتوانند عوارض جانبی خطرناکی مانند بیقراری روانی-حرکتی، سرگیجه، اسهال، پرش عضلات و افزایش ضربان قلب داشته باشند؛ بنابراین، ازآنجاییکه rtms ایمن و غیرتهاجمی است و عوارض جانبی خفیف و نادری دارد، جایگزینی مناسب برای داروها محسوب میشود.
درمان های خانگی میگرن
روشهای درمان خانگی این اختلال عبارتاند از:
- سرمادرمانی: بسته یخ را روی پیشانی، سر یا گردن خود قرار دهید تا درد کاهش یابد. همچنین میتوانید از بسته سبزیهای یخزده یا پارچهای که با آب سرد آبکشی شده است، استفاده کنید.
- کافئین: کافئین یکی از ترکیبات قهوه و دیگر نوشیدنیها و مواد غذایی است و ممکن است به کاهش درد کمک کند. همچنین میتواند به بدن شما کمک کند برخی از داروها را با سرعت بالاتری جذب کند. به خاطر داشته باشید که اگر به کافئین وابسته شوید و سپس تصمیم بگیرید آن را قطع کنید، با علائمی مانند خستگی و سردرد بیشتر روبهرو خواهید شد.
- اتاق تاریک و ساکت: نور و صدای زیاد میتوانند سردرد شما را بدتر کنند؛ بنابراین، اگر دچار سردرد هستید، اتاقی ساکت پیدا کنید و پردهها را بکشید تا سرعت بهبودی شما افزایش یابد.
- منیزیم: منیزیم در سبزیهای تیرهرنگ، غلات کامل و آجیل وجود دارد. تحقیقات نشان میدهند که منیزیم میتواند از سردردهای این بیماری پیشگیری کند. اگر میخواهید قرص منیزیم را مصرف کنید، حتما با پزشک مشورت کنید.
- خواب کافی: خواب بیش از اندازه یا بسیار کم میتواند باعث ایجاد سردرد شود و آستانه درد شما را پایین بیاورد. بهتر است هر شب حدود 7 تا 8 ساعت بخوابید و در ساعات مشخصی بخوابید و بیدار شوید.
- یوگا: ورزشی که میتواند ضربان قلب شما را افزایش دهد، میتواند به پیشگیری از این بیماری کمک کند؛ ولی، میتواند باعث ایجاد سردرد در برخی از افراد شود. فعالیتهای آرام یوگا، جایگزینی ایمن هستند. تحقیقات نشان میدهند که با شرکت در جلسات منظم یوگا میتوانید تعداد حملات میگرنی و شدت آنها را کاهش دهید.
- ویتامین B2: این ویتامین با نام ریبوفلاوین شناخته میشود و در شیر، پنیر، ماهی و مرغ وجود دارد. همچنین میتوانید قرص آن را مصرف کنید. تحقیقات نشان میدهند که این ویتامین میتواند به پیشگیری از این بیماری کمک کند.
- باتربر: تحقیقات نشان میدهند که عصاره این گیاه میتواند دفعات و شدت سردرد را در برخی از افراد کاهش دهد.
تفاوت سردرد تنشی با میگرن چیست
سردرد علامت اصلی میگرن و سردرد تنشی محسوب میشود؛ ولی، درد میگرن شدیدتر است و اغلب میتواند انجام فعالیتهای عادی را مختل کند. همچنین معمولا باعث ایجاد درد ضرباندار در یک سمت از سر میشود؛ ولی، سردرد تنشی اغلب در هر دو طرف سر احساس میشود و به پشت گردن و شانهها گسترش مییابد. سردرد تنشی که متداولترین نوع سردرد محسوب میشود، برخلاف میگرن با علائم دیگری مانند حالت تهوع، استفراغ، تغییر در بینایی و حساسیت به نور و صدا همراه نیست.
سخن پایانی
در این مطلب، گفتیم که سردرد میگرنی و میگرن چیست و شما را با جنبههای مختلف آن آشنا کردیم. خوشبختانه، روشهایی برای مدیریت و درمان این اختلال وجود دارند. با داروها، تغییر در سبک زندگی و روشهای درمانی جدیدی مانند تحریک مغناطیسی مغز میتوانید دفعات، مدتزمان و شدت سردردهای این اختلال را کاهش دهید. به خاطر داشته باشید که شما میتوانید بیماری خود را کنترل کنید. عوامل تشدیدکننده بیماری خود را شناسایی کنید و با مشاهده اولین نشانه برای درمان آن اقدام کنید.
اگر سردرد شما برطرف نمیشود یا دوباره برمیگردد، به مطب پزشکی معتبر مانند پزشکان مرکز تهران آرتیاماس مراجعه کنید. اگر علائم دیگری مانند سفتی گردن، تب، حالت تهوع، بیحسی یا ضعف در عضلات و مشکل در صحبتکردن را مشاهده میکنید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. پزشکان باتجربه مرکز تهران آرتیاماس میتوانند با کمک روشهای جدیدی مانند rtms به مدیریت سردرد شما کمک کنند و کیفیت زندگی شما را افزایش دهند.
مرکز تهران آر تی ام اس
میگرن سردردی نبض دار است که معمولا با بی اشتهایی، حالت تهوع و استفراغ همراه بوده و به حدی شدید است که کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. شدت و میزان حملات میگرن در افراد مختلف، متفاوت است.
درد میگرن معمولاً به صورت درد تپنده و ضرباندار در یک طرف سر احساس میشود، اما در برخی موارد ممکن است هر دو طرف سر را هم درگیر کند. این درد اغلب در ناحیه شقیقه، پیشانی یا پشت چشمها متمرکز است و معمولاً با علائمی مانند حساسیت به نور، صدا و حتی بو، حالت تهوع و استفراغ همراه است.
میگرن را میتوان به انواع مختلفی دسته بندی کرد. انواع میگرن عبارتند از: میگرن قاعدگی، میگرن خاموش، سرگیجه میگرنی، میگرن شکمی، میگرن چشمی، میگرن نیمه فلجی، میگرن با هاله ساقه مغز، میگرن پیوسته و میگرن چشم فلجی.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید