معرفی مهم ترین علائم افسردگی

افسردگی یک اختلال روحی است که تأثیرات گسترده‌ای بر زندگی فرد می‌گذارد. این وضعیت روحی به صورت مزمن ممکن است باعث کاهش انرژی، احساسات ناامیدی، اضطراب، و مشکلات در تمرکز و تفکر شود. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است از حس مداوم غمگینی، خستگی، ارتباطات اجتماعی ضعیف، و افکار منفی رنج بکشند.

علل افسردگی متنوع هستند و ممکن است شامل عوامل ژنتیکی، شیمیایی، محیطی، و رویدادهای زندگی مثل از دست دادن عزیزان، مشکلات مالی، و اختلافات خانوادگی باشد. در این مقاله از تهران آر تی ام اس، به بررسی علائم افسردگی شدید در زنان ، مردان، کودکان و نوجوانان و افراد مسن می‌پردازیم و پس از آن در مورد نشانه‌های جسمی این اختلال روحی و تست تشخیص علائم آن می‌پردازیم.

علائم افسردگی شدید

علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان

افسردگی در کودکان و نوجوانان با علائم و نشانه‌های خاصی ظاهر می‌شود که در برخی موارد متفاوت از علائمی است که در بزرگسالان دیده می‌شود. در این سنین، این اختلال روحی ممکن است با تغییرات در رفتار، احساسات، و حتی عملکرد تحصیلی ظاهر شود. برخلاف بزرگسالان، کودکان و نوجوانان معمولاً نمی‌توانند احساسات خود را به صورت دقیق بیان کنند، بنابراین تشخیص افسردگی در این گروه سنی ممکن است چالش بیشتری داشته باشد. اما می‌توانید به علائم و نشانه‌های زیر توجه کنید:

تغییرات در رفتار

کودکان ممکن است خود را از دیگران جدا کنند و فعالیت‌های محبوب خود را از دست بدهند. نوجوانان ممکن است از دوستان خود دور شوند و از فعالیت‌های اجتماعی آنان کاسته شود.

تغییرات در عملکرد تحصیلی

کاهش عملکرد تحصیلی، عدم تمرکز و عدم توانایی در حل مسائل مدرسه‌ای و عدم حضور در مدرسه یا تاخیر در رفتن به مدرسه از نشانه‌های افسردگی است که در عملکرد تحصیلی کودکان تاثیر گذاشته و مشاهده می‌شود.

تغییرات در احساسات

افسرده بودن، ناراحتی، یا اضطراب بیش از حد و همچنین عصبانیت یا اختلالات روانی بیش از حد نیز تغییراتی است که در احساسات کودکان مبتلا به افسردگی مشاهده می‌شود.

تغییرات در خواب و اشتها

از علائم افسردگی در کودکان می‌توان به مشکلات در خواب مثل بیداری شبانه یا خواب زیاد اشاره کرد. همچنین این افراد با افزایش یا کاهش وزن بدون دلیل آشکار مواجه هستند و احساسات ناامیدی یا خستگی بیش از حد در آنها مشهود است.

افکار خودکشی یا خودآسیبی

کودکانی که به افسردگی مبتلا باشند ممکن است به بیان افکار منفی یا خودکشی در مکالمات خود بپردازند و احساساتی مثل خودآسیبی و ضرر رساندن به خود را در آنها به وضوح درک کنید.

تغییرات در فعالیت‌های روزمره

کاهش در علاقه به فعالیت‌هایی که قبلاً لذت می‌بردند و همچنین کمتر شدن شکیبایی و تحمل فشارهای روزمره یکی دیگر از علائم افسردگی در کودکان است که باعث ایجاد تغییرات در فعالیت‌های روزمره آنها می‌شود. البته این نکته را درنظر بگیرید که کودکان زیر 12 سال اغلب افسردگی را تجربه نمی‌کنند و این اختلال روحی در آنها ظاهر نمی‌شود.

علائم افسردگی در زنان متاهل و مجرد

افسردگی در زنان متاهل و مجرد می‌تواند علائم و نشانه‌های مختلفی داشته باشد که براساس وضعیت زندگی و شرایط فردی تفاوت دارد. در زنان متاهل، عوامل مربوط به زندگی خانوادگی و روابط، بیشترین تأثیر را دارد، در حالی که در زنان مجرد، عوامل مربوط به فشارهای اجتماعی، شغلی و احساس تنهایی ممکن است بیشترین نقش را ایفا کنند.

در زنان متاهل، مشکلات در روابط خانوادگی و همچنین اختلافات در زندگی زناشویی می‌تواند منجر به افسردگی شود. علائم افسردگی در زنان متاهل شامل علائمی همچون احساس ناامیدی، ناراحتی مداوم، کاهش علاقه به فعالیت‌های روزمره، اختلال در خواب و اشتها، و کاهش تمرکز می‌تواند در این زنان دیده شود. همچنین، افسردگی ممکن است تأثیر منفی بر روابط خانوادگی و زندگی زناشویی داشته باشد و باعث بروز مشکلات جدی‌تری شود.

در زنان مجرد، علاوه بر فشارهای اجتماعی و احساس تنهایی، افت و خلل در روابط، احتمالاً عواملی هستند که افسردگی را تشدید می‌کنند. علاوه بر علائم مشابه با زنان متاهل، ممکن است زنان مجرد بیشترین تلاش را برای پیدا کردن شریک زندگی مناسب داشته باشند و عدم موفقیت در این زمینه نیز باعث افزایش افسردگی شود.

در هر دو مورد، حمایت از زنان توسط خانواده، دوستان و عزیزانشان از اهمیت بسیاری برخوردار است. درمان‌های مختلفی از جمله مشاوره روان‌شناختی، داروها، تغییرات در سبک زندگی و تمرینات ذهنی ممکن است در بهبود علائم افسردگی در زنان مجرد و متاهل کمک کننده باشند.

علائم افسردگی در زنان مجرد

علائم افسردگی در مردان مجرد و متاهل

افسردگی شدید در مردان هم مانند زنان و کودکان با علائم و نشانه‌های خاصی ظاهر می‌شود که تأثیرات قابل توجهی بر زندگی آنها دارد. مردان معمولاً تمایل دارند احساسات و مشکلات خود را پنهان کنند و به صورتی جسورانه نشان ندهند چه مشکلی دارند، بنابراین تشخیص افسردگی در آنها ممکن است چالش بیشتری داشته باشد. اما علائم افسردگی در مردان خصوصا افسردگی شدید به صورت زیر نمایان می‌شود:

  • احساس ناراحتی و بی‌ارزشی: مردان معمولا احساس بی‌ارزشی می‌کنند و تصمیم‌گیری‌های منفی درباره خود و زندگی خود می‌گیرند. این احساسات ممکن است تا حدی بسیار شدید باشند که به خودکشی فکر کنند
  • خستگی و افزایش نیاز به خواب: احساس خستگی مداوم و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره ممکن است علامتی از افسردگی شدید در مردان باشد. آنها دچار اختلالات خواب و کمبود انرژی می‌شوند
  • تغییرات در وزن و اشتها: در اغلب موارد مردان با افسردگی شدید تغییرات بزرگی در وزن و اشتها  را تجربه می‌کنند. برخی از آنها ممکن است با افزایش وزن مواجه شوند در حالی که دیگران ممکن است وزن خود را از دست دهند
  • افزایش اعتیادها: در برخی موارد، آقایان به اعتیادهای مختلف، از جمله مصرف الکل و مواد مخدر روی می‌آورند تا از احساسات ناخوشایند خود فرار کنند
  • اختلالات در عملکرد جنسی: افسردگی می‌تواند تأثیرات منفی بر عملکرد جنسی مردان داشته باشد، از جمله کاهش میل جنسی و مشکلات در ارتقاء و نگهداری انگیزه جنسی که در روابط شخصی و زندگی زناشویی آنها تاثیر منفی می‌گذارد
  • تغییرات در رفتار و روابط: برخی از مردان که از افسردگی شدید رنج می‌برند، تمایل دارند از ارتباطات اجتماعی دور شوند و رفتارهای اعتراضی یا عصبانیت بیش از حد از خود نشان می‌دهند

علائم افسردگی در افراد مسن

افراد مسن هم ممکن است با افسردگی روبرو شوند، با این تفاوت که علائم و نشانه‌های آن در این گروه سنی اغلب به شکلی متفاوت ظاهر می‌شود. افسردگی در افراد مسن به علت مواردی مانند از دست دادن دوستان و خانواده، محدودیت‌های فیزیکی، و مشکلات سلامتی ایجاد می‌شود. برخی از علائم و نشانه‌های افسردگی در افراد مسن عبارت‌اند از:

  • تغییرات در خواب و اشتها: ممکن است افراد مسن دچار مشکلات خواب شوند، از جمله بیداری شبانه یا مشکلات در زمان خوابیدن. همچنین، تغییرات در اشتها و کاهش یا افزایش وزن نیز معمول است
  • احساس ناامیدی و افزایش اضطراب: افراد مسن تجربه احساس ناامیدی، اضطراب، و افسردگی بیشتری نسبت به دیگر دوران‌های زندگی خود دارند به خصوص در مواجهه با مشکلات و تغییرات اجتماعی یا سلامتی این احساسات شدیدتر است
  • انزوای اجتماعی: افراد مسن که دچار افسردگی شوند، از ارتباطات اجتماعی دوری می‌کنند و ممکن است تمایل داشته باشند از انجام فعالیت‌های اجتماعی و شرکت در رویدادهای خارج از خانه پرهیز کنند
  • کاهش علاقه به فعالیت‌های روزمره: ممکن است افراد مسن کمتر انگیزه و انرژی برای انجام فعالیت‌های روزمره خود داشته باشند و کاهش قابل توجهی در علاقه به امیال و سرگرمی‌های قبلی خود را تجربه کنند
  • مشکلات حافظه و تمرکز: افراد مسن مبتلا به افسردگی اغلب دچار مشکلات در حافظه، تمرکز، و انجام وظایف روزمره خود می‌شوند

علائم جسمی افسردگی

افسردگی علائم جسمی را هم برای فرد مبتلا به همراه دارد. علائمی که تأثیرات منفی بر سلامت فیزیکی فرد دارد. برخی از این علائم شامل موارد زیر است:

  • خستگی و کاهش انرژی
  • درد و مشکلات فیزیکی بدون علت آشکار
  • خواب نامنظم
  • تغییرات در وزن و اشتها
  • مشکلات جنسی
  • سردرد، مشکلات گوارشی، و دیگر علائم فیزیکی

احساس افسردگی و ناراحتی در زنان

نشانه های افسردگی شدید

این که نشانه‌های افسردگی شدید برای هر فرد متفاوت باشد، طبیعی است؛ ولی در کل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افکار خودکشی یا مرگ: داشتن افکار یا تمایلات خودکشی یا بی‌ارزشی که می‌تواند نشان‌دهنده وضعیت جدی باشد.
  • احساس بی‌ارزشی یا گناه: احساس گناه یا ناامیدی شدید نسبت به خود یا اشتباهات گذشته.
  • تغییرات در اشتها یا وزن: افزایش یا کاهش شدید اشتها و در نتیجه تغییرات غیرعادی در وزن.
  • از دست دادن علاقه به فعالیت‌های معمول: فرد ممکن است از انجام فعالیت‌هایی که قبلاً لذت‌بخش یا مهم بودند، خودداری کند.
  • خستگی و کمبود انرژی: احساس خستگی مزمن یا بی‌حالی، حتی پس از استراحت کافی.
  • اضطراب و بی‌قراری: ممکن است فرد احساس اضطراب، نگرانی یا بی‌قراری بیش از حد داشته باشد.
  • مشکل در خواب: این مشکل می‌تواند شامل بی‌خوابی (مشکل در خوابیدن) یا هیپرسومنیا (خواب زیاد) باشد.
  • مشکلات جسمی: درد و مشکلات فیزیکی بدون علت فیزیکی قابل توجیه
  • مشکل در تمرکز: فرد ممکن است در تمرکز بر کارها یا تصمیم‌گیری‌ها دچار مشکل شود.
  • افسردگی و غمگینی عمیق: احساس ناراحتی، غمگینی یا بی‌انگیزگی که برای مدت طولانی ادامه می‌یابد.
  • احساس خشم عمیق: بیمار معمولا در خود احساس خشم و طغیان دارد.

اگر این علائم برای مدت طولانی ادامه یابند یا بر عملکرد روزمره تأثیر بگذارند، مهم است که با یک متخصص روانشناسی یا روانپزشک مشورت کنید.

تست افسردگی

تست‌ علائم افسردگی معمولاً ابزاری است که برای ارزیابی سطح افسردگی یک فرد استفاده می‌شود. این تست‌ها ممکن است از سوالات مختلفی تشکیل شده باشند که به احساسات، رفتارها و تجربیات فرد در زمینه افسردگی پرداخته و نمره‌بندی شوند.

تست‌های افسردگی در برخی موارد به صورت آنلاین یا تحت نظر متخصصان بهداشت روانی انجام می‌شوند. برخی از این تست‌ها سوالات مربوط به علائم افسردگی از جمله عمده‌ترین علائم مانند احساس غمگینی، افکار منفی درباره خود، افزایش یا کاهش وزن، مشکلات خواب و اضطراب هستند. فقط این نکته را درنظر بگیرید که حتما این تست‌ها را توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب یا روانشاسان، روانپزشکان و متخصصان بهداشت روانی انجام شود تا اعتبار کافی داشته باشد.
مطرح‌ترین تست‌ افسردگی عبارت‌اند از:

  • تست افسردگی ژونگ
  • تست افسردگی بک
  • تست افسردگی اساسی
  • تست افسردگی رم
  • تست افسردگی همیلتون
  • تست افسردگی کارول
  • تست افسردگی نوجوانان ماریا کواس
  • تست افسردگی نوجوانان کوتچر
  • تست افسردگی نئو

تست افسردگی

سخن پایانی

اگر فکر می‌کنید که شما یا عزیزانتان نشانه‌های افسردگی شدید را دارید، توصیه می‌کنیم که حتما به پزشک متخصص و باتجربه در این حوزه مراجعه کنید. درمان افسردگی با rTMS یکی از جدیدترین روش‌هایی است که برخی از کلینیک‌های فعال در درمان این اختلال روحی و روانی از جمله مرکز فوق تخصصی تهران آر تی ام اس، از آن برای دریافت نتیجه بهتر از روند درمان استفاده می‌کند.
می‌توانید به مرکز فوق تخصصی تهران آر تی ام اس که ارائه‌دهنده درمان بدون دارو است، مراجعه کنید تا پس از ویزیت و تشخیص افسردگی با نقشه مغزی ، بهترین روش درمانی را به کار بگیرند.

افسردگی یک اختلال روانی است که با علائمی همچون احساس غمگینی شدید، از دست دادن علاقه به فعالیت‌هایی که قبلاً لذت‌بخش بودند، خستگی مزمن، مشکل در تمرکز، تغییرات در خواب و اشتها، احساس بی‌ارزشی یا گناه، و افکار خودکشی همراه است. این علائم ممکن است به طور مداوم یا در نوسانات خاصی تجربه شوند و بر کیفیت زندگی فرد تاثیر منفی بگذارند.

اگر احساس می‌کنید که مدت زمان طولانی غمگین، بی‌انگیزه، یا خسته هستید و این احساسات به طور مداوم بر فعالیت‌های روزمره شما تاثیر می‌گذارند، ممکن است نشانه‌ای از افسردگی باشد. سایر علائم شامل تغییر در خواب (بیشتر یا کمتر خوابیدن)، تغییرات در اشتها یا وزن، مشکل در تمرکز، و احساس بی‌ارزشی یا گناه است. اگر این علائم برای چند هفته یا بیشتر ادامه پیدا کند، توصیه می‌شود با یک متخصص روانشناسی یا روانپزشک مشورت کنید.

بله، افسردگی قابل درمان است. درمان افسردگی معمولاً شامل ترکیبی از دارو درمانی (ضد افسردگی‌ها)، مشاوره روانشناسی (مانند درمان شناختی-رفتاری)، و تغییرات در سبک زندگی مانند ورزش منظم و تغذیه مناسب است. درمان به طور فردی برای هر بیمار تنظیم می‌شود و می‌تواند کمک کند تا فرد به تدریج احساس بهبودی کند. تشخیص زودهنگام و دریافت درمان به موقع بسیار مهم است.

همچنین بخوانید
علائم اختلالات خوردن چیست ؟ علل ابتلا به اختلال خوردن | علائم اختلالات تغذیه ای و روش های درمان اختلال خوردن
اختلال نشخوار فکری چیست ؟ علائم نشخوار ذهنی و علل ایجاد آن | آیا نشخوار ذهنی درمان دارد؟ چه روش هایی برای مقابله و درمان نشخوارهای فکری وجود دارد
سردرد چیست ؟ انواع سردرد به چند دسته تقسیم می شوند؟ آیا سردرد خطرناک است ؟ روش های درمان سردرد که باید بدانید
اختلالات شخصیتی چیست ؟ آشنایی با انواع اختلال شخصیت | دسته بندی بیماری های شخصیتی | روش های درمان انواع اختلال شخصیت

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: