درمان پانیک بدون دارو

اضطراب و ترس یکی از احساسات طبیعی انسان است که در هنگام مواجهه با شرایط اضطراب‌آور و وضعیت ترسناک به او دست می‌دهد. در پانیک، فرد ممکن است در هر لحظه و بدون مواجهه با عامل یا شرایط استرس‌زا دچار این شرایط شود. حملات پانیک بر وضعیت روحی فرد تاثیر می‌گذارد، چرا که ممکن است فرد از ترس رخداد این حمله، از انجام بسیاری کارها دوری کند. در نتیجه به مرور زمان گوشه‌گیر و دچار افسردگی می‌شود. در واقع شخص مبتلا به این عارضه، دچار لوپ «ترس از ترس» می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره پانیک می توانید مقاله اختلال پانیک چیست؟ را دنبال کنید. راهکار‌های درمانی مختلفی برای پانیک وجود دارد، از جمله استفاده از دارو؛ اما ما در این مقاله قصد داریم در مورد درمان پانیک بدون دارو صحبت کنیم، برای آشنایی با درمان پانیک با rtms و بدون دارو، با ما همراه باشید.

نحوه درمان پانیک با rtms

همچنین بخوانید: اوتیسم چیست

درمان پانیک بدون دارو

درمان پانیک بدون دارو نیز امکان‌پذیر است. در ادامه، به روش‌های درمانی بدون دارو می‌پردازیم.

مدیتیشن

مدیتیشن و ذهن‌آگاهی یکی از بهترین روش‌های مدیریت پانیک است. این روش به افراد آموزش می‌دهد افکار و احساسات خود را بدون قضاوت بررسی کنند و به‌صورت کامل در زمان حال باشند؛ بنابراین، افراد با کمک این روش، می‌توانند حملات پانیک خود را بهتر مدیریت کنند. تحقیقات نشان می‌دهند که این روش می‌تواند دفعات و شدت حملات پانیک را کاهش دهد و به کنترل احساسات و بهبود به‌زیستی کمک کند.

یوگا

علائم مختلفی مانند سفتی عضلات و احساس تنش با اضطراب و پانیک مرتبط هستند. یوگا می‌تواند به کاهش علائم فیزیکی ناشی از اضطراب و حملات پانیک کمک کند. همچنین با تغییر تدریجی وضعیت بدن، می‌تواند ذهنیت افراد را نیز تغییر دهد. این روش به افراد کمک می‌کند بدن خود را بشناسند و نحوه تنش‌زدایی از بدن را یاد بگیرند؛ در نتیجه، در طول روز اضطراب و حملات پانیک کمتری را تجربه می‌کنند.

ورزش

تحقیقات بسیاری نشان می‌دهند که رابطه مثبتی بین ورزش و سلامت روان بهتر وجود دارد. حتی پنج دقیقه فعالیت فیزیکی هوازی می‌تواند به کاهش اضطراب کمک کند. همچنین ورزش می‌تواند کیفیت خواب را بهبود دهد. تحقیقات نشان می‌دهند که کیفیت خواب با اضطراب و حملات پانیک مرتبط است.

دوری از کافئین

کافئین محرکی است که فوایدی مانند افزایش انرژی و هوشیاری دارد؛ ولی، می‌تواند عوارض جانبی بسیاری داشته باشند و علائم اضطراب را تقلید کند؛ برای مثال، می‌تواند باعث ایجاد علائمی مانند بی‌قراری، مشکلات خواب، افزایش ضربان قلب و ناراحتی معده شود.

برخی از مردم تصور می‌کنند که کافئین فقط در قهوه پیدا می‌شود؛ ولی، این ماده در محصولات دیگری مانند چای، نوشابه، شکلات و برخی از داروهای بدون نسخه نیز وجود دارد؛ بنابراین، اگر مستعد اضطراب و حملات پانیک هستید، مصرف محصولات ذکرشده را کاهش دهید یا کاملا قطع کنید تا عوارض منفی آن‌ها را به حداقل برسانید. شما می‌توانید محصولات مختلفی مانند چای‌های بدون کافئین را جایگزین این محصولات کنید.

درمان شناختی-رفتاری

درمان شناختی-رفتاری یا رفتاردرمانی شناختی یکی دیگر از بهترین روش‌های درمان بیماری پانیک است. تحقیقات نشان می‌دهند که این روش می‌تواند به افراد کمک کند افکار و باورهای اشتباه خود را شناسایی و با آن‌ها مبارزه کنند؛ در نتیجه، می‌تواند علائم این بیماری را بهبود دهد. همچنین تحقیق دیگری نشان داد که درمان پانیک با rtms و رفتاردرمانی شناختی به‌صورت هم‌زمان می‌تواند منجر به نتایج بهتری شود.

افکار، احساسات و رفتارهای شما به یکدیگر مرتبط هستند. در این روش درمانی، تراپیست و بیمار به دنبال افکاری که باعث ایجاد حملات پانیک می‌شوند، می‌گردند و صحت آن‌ها را بررسی می‌کنند. این روش به بیمار کمک می‌کند چیزها را با نگاه جدیدی ببیند و به‌تبع آن، اضطراب خود را بهتر مدیریت کند.

مواجهه‌درمانی یکی از بخش‌های مهم رفتاردرمانی شناختی برای حملات پانیک است. در این روش، تراپیست به بیمار کمک می‌کند با چیزها یا احساسات ترسناک خود در فضایی امن روبه‌رو شود. این روش می‌تواند به افراد کمک کند، حساسیت کمتری نسبت به ترس‌هایشان داشته باشند و به‌تبع آن، دچار حملات پانیک کمتری شوند.

تغذیه خوب

با داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل و همچنین هیدراته ماندن با نوشیدن آب کافی و قطع مصرف الکل نیز، می‌توانید به بهبود بیماری پانیک کمک کنید. طبق تحقیقات انجام‌شده، غذاهای مختلفی می‌توانند اضطراب را کاهش دهند؛ برای مثال، کربوهیدرات‌های پیچیده، مانند برنج قهوه‌ای یا بلغور جو دوسر، می‌توانند به تنظیم سطح قند خون و ایجاد آرامش کمک کنند. رژیم‌های غذایی غنی از منیزیم، زینک و اسیدهای چرب امگا-3 نیز ممکن است تأثیر مثبتی روی اضطراب داشته باشند.

بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه در این باره صحبت کنید تا اطلاعات بیشتری درباره غذاهای مناسب برای بیماری پانیک به دست آورید.

مراجعه به تراپی

علاوه بر رفتاردرمانی شناختی، برخی دیگر از انواع روان‌درمانی مانند روان‌درمانی پویشی متمرکز بر پانیک نیز می‌توانند به بهبود بیماری پانیک کمک کنند. این روش می‌تواند به کشف احساسات و تجربیات تأثیرگذار بر ایجاد پانیک و اضطراب و شناسایی و حل تعارضات ناهشیار کمک کند. اگر به تراپی مراجعه کنید، می‌توانید اطلاعات بیشتری را درباره انواع روان‌درمانی که در درمان پانیک استفاده می‌شود، به دست آورید.

درمان پانیک بدون دارو

نحوه عملکرد درمان پانیک با rtms چگونه است؟

حملات پانیک علائم مختلفی دارد، مانند ضربان قلب تند، احساس ضعف، خشکی دهان، درد قفسه سینه، تنگی نفس، لرزیدن، احساس گرگرفتگی، احساس خفگی، سرگیجه، سوزن سوزن شدن دستان و احساس ترس. بیشتر حملات پانیک بین ۵ تا ٢٠ دقیقه طول می‌کشد. تعداد حملات در افراد متفاوت است. برخی افراد یک یا دو بار در ماه و برخی ممکن است در طول یک هفته چندین بار دچار چنین حملاتی شوند. حتی ممکن است فردی، تنها یک بار این حمله را در طول عمر خود تجربه کند. با اینکه علت دقیق حملات پانیک کاملا مشخص نیست، اما می‌توان گفت این حملات می‌تواند به خاطر یک یا ترکیبی از علل زیر باشند:

  • یک تجربه آسیب‌زا یا بسیار ترسناک مانند سوگ؛
  • سابقه داشتن حملات پانیک در یکی از اعضای خانواده؛
  • عدم تعادل انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز؛

متخصصین معتقد هستند که حملات پانیک عوارض خطرناکی ندارد، اما سابقه داشتن این حمله در سلامت روانی افراد تاثیر می‌گذارد. چرا که این افراد سعی می‌کنند از قرارگرفتن در محیط‌هایی که ممکن است دچار این حملات شوند، اجتناب کنند. به عنوان مثال برخی افراد در هنگام قرار گرفتن در مکان‌ها و محیط‌های خاص مانند قبل از یک جلسه دچار حمله پانیک می‌شوند. به این ترتیب ممکن است حملات پانیک در طولانی مدت اضطراب و افسردگی را برای آن‌ها به همراه داشته باشد.

اختلال پانیک قابل درمان است و برای جلوگیری از تشدید این مشکل باید در اسرع وقت از پزشک متخصص کمک گرفت. درمان سریع پانیک از آن جهت اهمیت دارد که این گروه افراد بیشتر در معرض مشکلات روحی و روانی مانند فوبیا و اعتیاد به مواد مخدر و الکل هستند. برای درمان پانیک، دکتر متخصص با توجه به علت و نوع پانیک، راهکارهای درمانی متفاوتی ارائه می‌دهد. گذراندن جلسات روان درمانی، استفاده از دارو و انجام تمرین‌های بدنی مانند کنترل تنفس از جمله این راهکارها به شمار می‌رود. ممکن است با توجه به روال بهبودی، برنامه درمانی توسط پزشک تغییر داده شود. 


بیشتر بخوانید: تحریک الکتریکی مغز با روش tdcs


نحوه درمان پانیک با rtms به این صورت است که یک سیم پیچ الکترومغناطیسی روی سر فرد قرار می‌گیرد. درمان پانیک با تحریک مغناطیسی مغز انجام می‌شود به صورتی که دستگاه، یک میدان مغناطیسی که به سرعت در حال تغییر است، برای القای جریان‌های الکتریکی موضعی ایجاد می‌کند. rtms نواحی هدفمند مغز که مرتبط با اضطراب هستند را به وسیله پالس‌های مغناطیسی تکراری تحریک می‌کند. این پالس‌های مغناطیسی می‌توانند فعالیت قسمت‌هایی از مغز را که در گروه افراد مبتلا به پانیک کم است، فعال کند. همچنین با این دستگاه در فرکانس پایین، می‌توان فعالیت بیش از حد برخی قسمت‌های مغز را که مرتبط با اضطراب است؛ کاهش داد. این روش غیر تهاجمی درمان، با استفاده از پالس‌های مغناطیسی که به مغز وارد می‌کند، بر فرآیندهای نوروفیزیولوژیک و نوروبیوشیمیایی تاثیر می‌گذارد. 

مدت زمان هر جلسه درمان پانیک با دستگاه آر تی ام اس بین ٣٠ تا ۶٠ دقیقه است. در این مدت فرد به راحتی روی صندلی نشسته یا روی تخت دراز کشیده‌ است. برای انجام این روال درمان، نیازی به بی‌حسی یا بی‌هوشی فرد نیست. در هنگام فعالیت دستگاه، هیچگونه دردی به فرد وارد نمی‌شود و بعد از آن می‌تواند بدون هیچ مشکلی کارهای روزمره را انجام دهد. تعداد جلسات برای هر فردی متفاوت است و دکتر متخصص بر اساس پرونده پزشکی آن را تعیین می‌کند. در برخی موارد دکتر متخصص این روش درمان را به همراه استفاده از دارو ترکیب می‌کند تا روال بهبودی سریع‌تر طی شود.

فواید درمان پانیک با دستگاه آر تی ام اس

مصرف دارو برای درمان پانیک ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشد. ضمن آن که برخی افراد با مصرف دارو بهبود پیدا نکرده و دارو برای آن‌ها بی‌تاثیر است. یکی از مهم‌ترین مزایای درمان پانیک با آر تی ام اس این است که غیر تهاجمی بوده و هیچگونه از عوارض دارو مانند حالت تهوع، افزایش وزن، خستگی و اختلال در عملکرد جنسی را برای فرد به همراه ندارد.

همچنین پزشکان با تحقیقات کامل بر این روش، متوجه شدند که درمان قطعی پانیک با rtms روی بیشتر افراد حاصل می‌شود. درمان پانیک با tms نسبت به استفاده از دارو مقرون به صرفه‌تر و تعداد جلسات درمان با rtms نسبت به روان درمانی کوتاه‌تر است. با وجود این مزیت‌ها ممکن است پزشک با توجه به پرونده پزشکی فرد، دیگر راه‌های درمان را نیز تجویز کند.

درمان پانیک با tms

آیا درمان پانیک با آر تی ام اس معایبی دارد؟

در حین درمان با دستگاه rtms فرد، دردی حس نمی‌کند و عوارض جانبی به همراه ندارد. سردرد خفیف، سبکی سر، سوزن سوزن شدن در صورت یا فک و در برخی موارد مشکلات شنوایی موقت به دلیل صدای بلند دستگاه برای گروهی از افراد پس از درمان رخ می‌دهد که شاید آن‌ها را به عنوان عوارض درمان پانیک با آر تی ام اس بتوان در نظر گرفت. نکته مهمی که قبل از شروع درمان پانیک بدون دارو با rtms وجود دارد این است که باید سوابق پزشکی فرد را در نظر گرفت، چرا که این روش درمان برای برخی افراد توصیه نمی‌شود.
افرادی که نباید با دستگاه rtms درمان شوند عبارت‌اند از:

  • افرادی که ترکش گلوله در نزدیکی سر خود دارند.
  • افرادی که ضربان‌ساز قلبی دارند.
  • افرادی که تتوهای حساس به جوهر مغناطیسی روی صورت خود دارند.
  • افرادی که گیره فلزی مانند پیرسینگ در صورت خود دارند.
  • افرادی که استنت در گردن خود دارند.

بیشتر بخوانید: درمان عصبانیت با rtms و بدون دارو


درمان پانیک با تحریک مغناطیسی مغز در کلینیک تهران rTMS

یکی از راه‌های درمانی پانیک، استفاده از داروهایی است که پزشک تجویز می‌کند؛ اما این داروها عوارضی به همراه دارند و در برخی موارد به بهبود این مشکل کمکی نمی‌کنند، به خصوص برای افرادی که به طور جدی درگیر این مشکل هستند. به همین علت، یک راه درمان جایگزین برای افرادی که به صورت متعدد دچار این مشکل می‌شوند وجود دارد. rtms یک روش درمان غیر تهاجمی است که در طی سال‌های اخیر برای درمان پانیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش درمان در سال ٢٠٠٨ از سمت سازمان مواد غذایی و دارویی ایالات متحده آمریکا FDA)) به عنوان یک روش درمان پانیک بدون دارو و عوارض ، تاییدیه گرفته است. متخصصین پزشکی بر اساس تحقیقات روی عملکرد مغز، متوجه ارتباط بین حملات پانیک و افزایش فعالیت در سمت راست مغز شدند. rtms یک تکنیک جدید برای تحریک سیستم عصبی مرکزی است. 

کلینیک تهران rTMS یک مرکز درمانی پیشرفته است که خدمات مختلف پزشکی را به افراد ارائه می‌دهد. درمان پانیک بدون دارو با rtms یکی از خدمات این سازمان است که زیر نظر پزشک و افراد متخصص به بیماران ارائه می‌شود. شما می‌توانید با شماره‌های موجود در سایت تماس گرفته و اطلاعات کامل در مورد این زمینه را دریافت کنید. درمان با دستگاه rtms یک روش غیرتهاجمی و بدون عوارض است که به بهبود سریع حملات پانیک کمک می‌کند. 

بله، درمان پانیک بدون دارو امکان‌پذیر است. روش‌های مختلفی مانند روان‌درمانی (خصوصاً درمان شناختی-رفتاری یا CBT)، تغییر سبک زندگی، تکنیک‌های مدیریت استرس، و روش‌های مبتنی بر مدیتیشن و ذهن‌آگاهی می‌توانند کمک‌کننده باشند. همچنین، برخی روش‌های نوین مانند آر تی ام اس (تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال) نیز به‌عنوان یک روش غیرتهاجمی و بدون نیاز به دارو، اثربخشی قابل‌توجهی در کاهش علائم اختلال پانیک نشان داده‌اند.

آر تی ام اس (RTMS) از طریق ارسال پالس‌های مغناطیسی به نواحی خاصی از مغز، فعالیت عصبی مغز را تنظیم می‌کند. در بیماران مبتلا به اختلال پانیک، فعالیت بیش از حد یا کاهش فعالیت در بخش‌هایی از مغز، مانند آمیگدال و قشر پیشانی، ممکن است باعث ایجاد علائم شود. آر تی ام اس به بازگرداندن تعادل عصبی در این نواحی کمک کرده و در کاهش علائم اضطراب و حملات پانیک بسیار مؤثر است. این روش کاملاً غیرتهاجمی بوده و نیازی به مصرف دارو ندارد.

آر تی ام اس یک روش ایمن و بدون نیاز به بی‌هوشی یا بستری شدن است. عوارض جانبی آن معمولاً خفیف و گذرا هستند، مانند احساس ناراحتی خفیف در ناحیه سر یا سردرد موقت که به‌ندرت رخ می‌دهد. این روش برای افرادی که به داروها پاسخ نمی‌دهند یا تمایلی به مصرف دارو ندارند، یک گزینه ایده‌آل محسوب می‌شود. پیش از شروع درمان، پزشک تمامی شرایط و مناسب بودن این روش را بررسی خواهد کرد.

همچنین بخوانید
خواب پریشی چیست ؟ علائم پاراسومنیا و دلایل ایجاد آن | چگونگی تشخیص پاراسومنیا | انواع خواب پریشی | روش های درمان خواب پریشی
اختلال اضطراب اجتماعی چیست ؟ علائم فوبیای اجتماعی که باید بشناسید | ریشه و علت اختلال جمع هراسی چیست ؟ | روش های درمان اختلال اضطراب اجتماعی
علائم میگرن قاعدتی چیست ؟ علت سردرد پریودی و عوامل محرک آن چیست ؟ آیا میگرن قاعدگی با میگرن هورمونی متفاوت است ؟ درمان خانگی سردرد پریودی | روش های پیشگیری از میگرن قاعدگی و راه های درمان آن
یماری پارکینسون | آیا پارکینسون درمان دارد ؟ علائم پارکینسون چیست ؟ علت ابتلا به پارکینسون | روش های تشخیص و درمان پارکینسون

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: